Hoe je voeding invloed kan hebben op gehoorverlies

Partnerbericht

Het menselijk gehoor is een belangrijk zintuig dat ons in staat stelt om te communiceren en van onze omgeving te genieten. Helaas hebben steeds meer mensen last van gehoorverlies, en dit kan vele oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is voeding. Een gehoorspecialist kan je hier meer over vertellen. In deze blog gaan we dieper in op hoe voeding van invloed kan zijn op gehoorverlies.

Voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van het gehoor

Ten eerste kan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen het gehoorvermogen beïnvloeden. Zo kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot gehoorverlies. Dit is omdat vitamine B12 een belangrijke rol speelt bij de vorming van myeline, een stof die de zenuwcellen in het oor beschermt en helpt bij het verzenden van signalen naar de hersenen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Een ander belangrijk nutriënt voor het gehoor is omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van het binnenoor en het gehoor. Een tekort aan omega-3 vetzuren kan leiden tot gehoorverlies en zelfs tinnitus, een vervelende aandoening waarbij mensen een constante piep of ruis in hun oren horen. Omega-3 vetzuren zijn te vinden in vis, noten en zaden, en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en koolzaadolie.

Voedingsmiddelen om te vermijden voor een gezond gehoor

Naast het eten van voldoende voedingsstoffen, is het ook belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Zo kan een teveel aan zout het gehoorvermogen negatief beïnvloeden. Zout kan leiden tot een ophoping van vocht in het binnenoor, wat kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies. Het is daarom belangrijk om de inname van zout te beperken door bijvoorbeeld minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en zout te vervangen door kruiden en specerijen.

Een andere schadelijke stof voor het gehoor is suiker. Een teveel aan suiker kan leiden tot ontstekingen en schade aan de haarcellen in het binnenoor, wat kan leiden tot gehoorverlies. Het is daarom belangrijk om de inname van suiker te beperken, bijvoorbeeld door minder suikerhoudende dranken te drinken en minder zoete snacks te eten.

Tot slot kan alcohol een negatieve invloed hebben op het gehoorvermogen. Alcohol kan leiden tot tijdelijk gehoorverlies en kan ook de zenuwcellen in het oor beschadigen. Het is daarom belangrijk om de inname van alcohol te beperken, vooral als je regelmatig harde geluiden hoort of werkt in een lawaaierige omgeving. Lees hier meer over het doen van een gehoortest wanneer jij denkt dat je gehoor niet in orde is. Bijvoorbeeld door jouw voedingspatroon.


Gepubliceerd: 02-05-2023

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl