De beste voedingstips en niet alleen voor duursport of sport

Partnerbericht

We zijn ons tegenwoordig veel meer bewust dan vroeger dat een evenwichtig voedingspatroon een van de belangrijkste aspecten van ons leven is. En dat geldt voor iedereen, jong en oud, gezond of ziek, iedereen heeft baat bij gezonde voeding. Sporters zullen dit zeker kunnen beamen. De directe effecten die sommige voedingsproducten hebben, zijn bij hen niet onbekend.

In deze blog gaan we na hoe je op een eenvoudige manier je voedingspatroon kunt aanpassen, om je dagelijkse portie energie te verzamelen. Gezond eten is niet alleen heilzaam voor je fysieke gezondheid, ook je mentaal welbehagen zal erdoor stijgen.

Ik wil gezond eten: hoe pak ik dat aan?

Beoefenaars van duursport kunnen het beste medisch begeleid worden. Om zelf na te kijken of ze goed bezig zijn kunnen ze beter regelmatig een gezondheidstest doen. Hiermee worden na rust de bloedwaarden gemeten. Om de test te doen hoef je niet meteen naar de dokter te lopen. Je kunt die gerust thuis laten  bezorgen en comfortabel in je eigen omgeving uitvoeren.

De bevindingen worden door gespecialiseerde artsen onderzocht en de sporter krijgt een uitgebreid verslag. Iedere keer wanneer je de test uitvoert, en je de gegevens doorstuurt, krijg je na 2 tot 5 werkdagen de uitslag. Zo kun je blijvend en van afstand nakijken of je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft.

Een duursporter put dieper in de reserves van zijn lichaam dan iemand met een lager bewegingspatroon. Bij lange inspanningen zullen er veel meer koolhydraten verbruikt worden. Dit is namelijk de brandstof voor het leveren van energie. Ook na het sporten is het belangrijk om voor recuperatie, hydratatie en herstel te zorgen. Dat kan door meer eiwitten op te nemen. Ook is er een hoger verbruik van vitamines en antioxidanten. Die worden door de druk van het sporten sneller opgebruikt.

Maar ook wie niet intensief sport kan zich ook het beste regelmatig laten controleren. Zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Wanneer er iets mis is en het wordt vlug ontdekt, is er dikwijls een minder zware behandeling nodig. Soms is het aanpassen van je dagelijkse eetgewoonten al genoeg.

Gezonde voeding bevat alles wat je nodig hebt: koolhydraten, vitamines, eiwitten, vetten, mineralen, vezels en genoeg vocht. Door gezond te eten verminder je aanzienlijk de kans op veel ernstige aandoeningen. Kanker, diabetes, een beroerte of hartaanval zijn maar een paar voorbeelden. Een extra voordeel is dat je je ook veel fitter zult voelen.

Wat moet ik in huis halen om gezond te eten?

Er is een hele lijst met gezonde voedingsproducten. We geven je hieronder een idee wat je het beste kunt eten. Voeding voor duursporters zal uiteraard nog enkele aanpassingen nodig hebben.

  • Iedere dag volkoren producten
  • Veel en verse groenten en fruit
  • Minstens één keer per week peulvruchten (bonen, linzen of kikkererwten)
  • Noten, maar wel ongezouten
  • Drie eieren per week
  • Vis, minstens één keer per week
  • Dagelijks enkele zuivelproducten zoals melk en yoghurt
  • Eet je vlees, kies dan het beste voor kip

Wat moet je vermijden om gezond te leven?

Net zoals er veel voedingswaren zijn die je helpen om je gezondheid op peil te houden, zijn er ook een reeks boosdoeners. Deze zaken kun je beter vermijden:

  • Vermijd overdadig alcoholgebruik, en drink niet dagelijks
  • Rood vlees (van koeien, varkens, geiten, schapen) en bewerkt vlees (worst, gehakt) kun je beter niet teveel eten.
  • Drink water, maar vermijd suikerhoudende dranken (frisdranken en voorverpakte sapjes)
  • Wit brood is niet erg gezond, maar koekjes, snoep en zoutjes kun je beter helemaal mijden.

Gezond leven en vooral gezond eten: alleen maar voordelen

Door je eetgewoonten aan te passen zul je niet alleen je lichaam en geest gezonder houden. Maar ook je portemonnee zou het kunnen voelen. Gezond eten is niet duur. Je bespaart op alle snacks en frisdranken. Daar kun je al heel wat groenten en fruit voor aankopen. En vergeet niet dat ziek ook zijn handenvol geld kan kosten!


Gepubliceerd: 05-07-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl