Wat kun je doen tegen lactose-intolerantie?

Partnerbericht

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose, oftewel melksuiker. Dit kan leiden tot vervelende symptomen zoals buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop mensen met lactose-intolerantie hun dieet kunnen aanpassen om deze symptomen te verminderen. In dit artikel bespreken we enkele tips en strategieën om lactose-intolerantie te beheersen.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie treedt op wanneer het lichaam niet voldoende lactase produceert, het enzym dat lactose afbreekt. Dit leidt ertoe dat lactose onverteerd blijft en fermentatie in de darmen veroorzaakt, wat de typische symptomen van lactose-intolerantie veroorzaakt. De mate van lactose-intolerantie kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden lactose verdragen, terwijl anderen volledig lactosevrij moeten leven. Het is belangrijk om te weten hoe gevoelig je bent voor lactose, zodat je een dieet kunt volgen dat bij jou past.

Lactosevrij dieet

Een van de meest effectieve manieren om lactose-intolerantie te beheersen, is door een lactosevrij dieet te volgen. Dit betekent dat je voedingsmiddelen moet vermijden die lactose bevatten, zoals melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lactosevrije alternatieven verkrijgbaar. Er zijn melkvervangers op basis van soja, amandel, havermout en rijst die vrij zijn van lactose en dezelfde voedingsstoffen kunnen bieden als zuivelproducten. Bovendien zijn er lactosevrije varianten van yoghurt, kaas en andere zuivelproducten beschikbaar in veel supermarkten. Het is belangrijk om altijd de etiketten van voedingsmiddelen te controleren, omdat sommige producten verborgen lactose kunnen bevatten. Lactose kan worden gebruikt als vulmiddel in bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen en snoep. Zorg ervoor dat je deze producten vermijdt als je lactose-intolerant bent.

Lactase-supplementen

Voor sommige mensen kunnen lactase-supplementen een nuttige aanvulling zijn op een lactosevrij dieet. Deze supplementen bevatten het enzym lactase, dat helpt bij het afbreken van lactose in de darmen. Lactase-supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van lactase tabletten of druppels en kunnen worden ingenomen vlak voor het eten van voedingsmiddelen die lactose bevatten. Deze supplementen zijn verkrijgbaar bij Intoleran. Dit kan mensen met lactose-intolerantie helpen om kleine hoeveelheden lactose te verdragen zonder de symptomen te ervaren. Het is belangrijk om te onthouden dat lactase-supplementen de intolerantie niet volledig wegnemen. Ze kunnen echter wel helpen bij het beheersen van de symptomen en het vergroten van de hoeveelheid lactose die je kunt verdragen.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Ze kunnen helpen bij het verteren van lactose en de symptomen van lactose-intolerantie verminderen. Er zijn verschillende soorten probiotica die lactose-intolerantie kunnen helpen beheersen, zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis. Deze probiotische bacteriën kunnen worden ingenomen in de vorm van supplementen of worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. Hoewel probiotica niet voor iedereen met lactose-intolerantie de symptomen volledig kunnen wegnemen, kunnen ze wel helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid en het verminderen van de symptomen.


Gepubliceerd: 12-07-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl