Kan slechte voeding zorgen voor arbeidsongeschiktheid?

Partnerbericht

Iedereen eet weleens ongezond, maar de een doet dit vaker dan de ander. Zo zijn er mensen die één keer per week een patatje eten, maar je hebt ook mensen die dit meerdere malen per week doen. Behoor je tot deze laatste groep en beweeg je ook weinig? Dan kan dit invloed hebben op je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld obesitas krijgen als je veel ongezond eet. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot arbeidsongeschiktheid. Helaas zien veel mensen dit niet in. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe slechte voeding ervoor kan zorgen dat je arbeidsongeschikt raakt.

Fysieke gesteldheid gaat achteruit door slechte voeding

Eet je één keer per week patat, pizza of pannenkoeken? Denk dan niet direct dat je een grotere kans loopt om arbeidsongeschikt te raken. Als je de rest van de week wel gewoon gezond eet, heeft deze ongezonde maaltijd namelijk weinig impact op je lichaam. Dit verandert als je structureel slecht en/of ongezond eet. Mensen die elke dag ongezond eten, kunnen overgewicht krijgen. Hoe zwaarder je bent, des te meer moeite het je kost om je voort te bewegen. Je fysieke gesteldheid gaat hierdoor achteruit. Beoefen je een lichamelijk beroep? Dan ondervind je hier de gevolgen van. Verander jij je eetpatroon niet? Dan kan dit uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid leiden.

Naast obesitas kan slechte voeding ook nog andere lichamelijke ongemakken tot gevolg hebben. Zo kun je bijvoorbeeld diabetes krijgen als je slecht eet. Daarnaast kun je hartziekten of kanker krijgen door slechte voeding. Hierdoor kun je ook arbeidsongeschikt raken. Dit gevaar ligt overigens ook op de loer als je te weinig eet. Je kunt dan namelijk ondervoed raken en dat kan ook negatieve invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid.

Slechte voeding kan ook mentale gevolgen hebben

Veel mensen denken dat slechte voeding alleen gevolgen heeft voor de lichamelijke gesteldheid, maar dat is niet het geval. Slecht eten kan je namelijk ook mentaal parten spelen. Lijd je bijvoorbeeld aan een (chronische) eetstoornis? Dan kan dit depressiviteit, angstklachten of een geheugenstoornis veroorzaken. Daarnaast zorgt slechte voeding vaak voor een verminderd concentratievermogen. Als je lange tijd met mentale klachten rond blijft lopen, kun je uiteindelijk een burn-out krijgen. In dat geval ben je arbeidsongeschikt en kun je langere tijd niet meer werken.

Hoe voorkom je arbeidsongeschiktheid door slechte voeding

Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan zit je er uiteraard niet op te wachten dat je medewerkers arbeidsongeschikt raken door slechte voeding. Gelukkig kun je zelf het één en ander doen om dit te voorkomen. Kijk welke voeding je aanbiedt op de werkvloer en probeer dit waar mogelijk gezonder te maken. Stimuleer je werknemers bovendien om te bewegen, bijvoorbeeld door een fietsplan op te stellen of door afspraken te maken met een sportschool in de buurt waar zij voor, tijdens of na werktijd op jouw kosten kunnen sporten.

Als ondernemer is het bovendien verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Sluit voor jezelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Hiermee ben je verzekerd van inkomen als je zelf niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. Overweeg daarnaast om je te verzekeren voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor werknemers die in de WGA terechtkomen. Zo moet je de eerste tien jaar verplicht een WGA-uitkering betalen. Heb je een WGA-verzekering? Dan betaalt een verzekeraar deze uitkering voor je. Zonder zo’n verzekering draai je zelf op voor deze kosten.


Gepubliceerd: 12-09-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl