De effecten van telefoongebruik voor het slapen

Partnerbericht

Onze telefoon, we kunnen tegenwoordig natuurlijk niet meer zonder. Toch is het wel belangrijk dat we weten wanneer het verstandig is de telefoon aan de kant te leggen en ons te focussen op iets anders. Een goed voorbeeld is in bed. Wat we namelijk vaak zien, is dat veel mensen voor ze gaan slapen nog even op hun telefoon zitten, terwijl ze ondertussen de ogen bijna niet meer open kunnen houden. Klinkt vrij onschuldig, maar is dit in de praktijk ook zo? We weten natuurlijk allemaal dat het ‘blauwe’ licht, zoals dit wordt genoemd, niet altijd even bevorderlijk is voor onze hersenen, maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van het gebruik van onze telefoon voordat we gaan slapen?

Slaapkwaliteit

Het gebruik van je telefoon voor het slapen kan de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden. Het felle licht dat van het scherm afkomt, kan ervoor zorgen dat je hersenen denken dat het nog steeds daglicht is, waardoor je moeilijker in slaap valt. Bovendien kan het scrollen door sociale media of het kijken naar spannende video's ervoor zorgen dat je geest actief blijft, waardoor het moeilijker wordt om tot rust te komen. Ons advies is dus om je telefoon een half uur voor je gaat slapen weg te leggen. Vind je dat lastig, dan zijn er ook telefoon tasjes waar je je telefoon in kunt opbergen, zodat je ook niet in de verleiding komt deze toch te pakken.

Melatonineproductie

Melatonine is een hormoon dat ons lichaam helpt om in slaap te vallen en een goede nachtrust te hebben. Het gebruik van je telefoon voor het slapengaan kan de productie van melatonine verstoren, omdat het felle scherm licht de aanmaak van dit hormoon kan onderdrukken. Hierdoor kan het langer duren voordat je in slaap valt en kun je een minder diepe slaap ervaren. Dit heeft als effect dat je misschien wel 8 uur slaapt, maar de volgende ochtend een stuk minder fit wakker wordt, wat weer een negatieve uitwerking heeft op onze mentale, maar ook fysiek gesteldheid gedurende de dag.

Verstoord bioritme

Ons lichaam heeft een intern klok mechanisme, ook wel het bioritme genoemd, dat reguleert wanneer we moeten slapen en wanneer we wakker moeten zijn. Het gebruik van je telefoon voor het slapengaan kan dit bioritme verstoren. Het felle licht van het scherm dwarsboomt de natuurlijke signalen die ons lichaam vertellen dat het tijd is om te gaan rusten, waardoor ons bioritme in de war raakt. Vooral wanneer je met je nieuwe weekendtas dames op vakantie gaat naar een land waar een paar uur tijdsverschil is, is het helemaal belangrijk goed te slapen. Doe je dit niet, dan kan het zomaar een paar dagen duren voordat je in het juiste ritme zit.

Gezondheidsrisico's

Naast de directe invloed op onze slaap, kan telefoongebruik voor het slapengaan ook leiden tot gezondheidsrisico's. Onderzoek heeft aangetoond dat het langdurig blootstellen aan het blauwe licht van je telefoon kan leiden tot oogproblemen, zoals vermoeide ogen en oogirritatie. Daarnaast kunnen slaapstoornissen veroorzaakt door telefoongebruik ook leiden tot een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus verstandig om jezelf aan te wennen je telefoon aan de kant te leggen voordat je gaat slapen. Zo kom je volledig tot rust en zul je ook merken dat je veel beter slaapt en je ook fitter voelt de volgende dag.


Gepubliceerd: 30-11-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl