Wat is de voedingswaarde van een oliebol met rozijnen?

Partnerbericht

Oliebollen, heerlijk, de tijd van het jaar om te genieten van oliebollen met rozijnen is weer aangebroken! Tegenwoordig koop je al ver voor de jaarwisseling de eerste verse oliebollen. Gebakskramen verschijnen immers al ergens begin september in het straatbeeld. Kun jij ook de verleiding niet weerstaan om te genieten van een verse oliebol? Meestal eten we ze met rozijnen, wat ze extra sappig en zoet maakt. Alleen, je zit vaak ook wel direct vol na het eten van slechts enkele oliebollen. Dat verzadigde gevoel kan kloppen: oliebollen worden immers gefrituurd en bevatten flink wat vet.

Oliebollen: lekker, maar boordevol calorieën

Wie van het zelf oliebollen maken is kent de procedure: na het kneden van het deeg, met daarin gewelde rozijnen, volgt het frituurwerk in frituurolie - je kunt oliebollen immers niet in de airfryer bakken. Je kunt ze wél opnieuw opwarmen in de airfryer, dan luidt het advies om een siliconen bakvorm airfryer te gebruiken, zodat het vet niet verdwijnt in de airfryer en telkens opnieuw walmen verspreidt.

Oliebollen opnieuw opwarmen

Na het frituren van de oliebollen laat je ze uitdruipen op een bord bedekt met keukenpapier, zodat dit het eerste overtollige vet kan absorberen. Oliebollen voor oud & nieuw bak je bij voorkeur op de dag zelf. Zoals gezegd kunnen zij dan 's avonds het beste even opgewarmd worden in de airfryer, deze zorgt ervoor dat oliebollen als versgebakken smaken. Dit geldt uiteraard ook als je de oliebollen op oudejaarsdag hebt gekocht. Zorg ervoor dat ondanks de drukte bij oliebollenkramen, of de banketbakker, je echt op oudejaarsdag zelf de oliebollen koopt. Na een dag zijn gefrituurde voedingswaren al niet meer echt smakelijk te krijgen, ook niet bij afbakken in de airfryer. Ze worden dan onnodig hard en verliezen een stuk smaakbeleving. Kies de beste bakvorm airfryer die past in jouw airfryer; er zijn vele afmetingen verkrijgbaar van verschillende materialen.

Gemiddelde voedingswaarde per oliebol met en zonder rozijnen van ca. 65 gram/ stuk:

  Oliebol met rozijn: Oliebol zonder rozijn:
Energie 166 kcal 157 gram
Vet 5,7 gram 6,2 gram
- waarvan verzadigd 0,8 gram 1 gram
Koolhydraten 24,1 gram 20,3 gram
- waar suikers 8,1 gram 1,6 gram
Vezels 1,4 gram 1 gram
Eiwit 3,9 gram 4,3 gram
Zout 0,5 gram 0,58 gram

Oliebol met en zonder rozijnen

Zoals te zien is zijn de verschillen tussen oliebollen met en zonder rozijnen niet heel groot. De oliebol zonder rozijnen bevat slechts 9 calorieën minder dan de variant met rozijn. De verschillen in voedingswaarde ontstaan door het ontbreken van rozijnen, hierdoor neemt het vetgehalte toe in de oliebol zonder rozijn, maar bevat de oliebol met rozijnen daarentegen beduidend meer suiker. Omgezet in energie levert de oliebol zonder rozijnen slechts iets minder energie op en is dus iets minder 'dikmakend'.

Hoe zit dat met poedersuiker?

Vergeet overigens niet dat we meestal poedersuiker eten met een oliebol; dit is in deze tabel niet meegenomen, want hier gaat het echt om de voedingswaarde van de oliebol zelf: mét of zonder rozijnen. Per oliebol nuttig je ongeveer 10 gram poedersuiker, wat gelijk staat aan 38 calorieën: goed om te weten dus.


Gepubliceerd: 08-12-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl