Organic

De Amerikaanse term voor biologisch is organic en is duidelijk herkenbaar aan het officiële USDA Organic keurmerk uitgegeven door de USDA (United States Department of Agriculture). In stricte wetgeving wordt geregeld wanneer een product dit logo mag voeren. Het product moet gemaakt zijn van 100 % biologisch geproduceerde ingrediënten en wordt gecontroleerd door onafhankelijke, door de overheid gecertificeerde, inspectie-instellingen.

Amerika is het land van de vele mogelijkheden. Ook op het gebied van eten. Je kunt er zo gezond of zo ongezond eten als je wilt. De Amerikanen zelf kiezen, met meer dan 75 % van de mensen die lijden aan overgewicht, duidelijk voor dat laatste. De verleidingen zijn groot en moeilijk te weerstaan. Waarom zou je na een dag hard werken voor 10 euro (13 dollar) zelf een maaltijd klaarmaken als je voor datzelfde geld in een restaurant wordt bediend, een hamburger met frites en salade kunt bestellen en zoveel cola kunt drinken als je wilt. Dat je dan waarschijnlijk wel een hoop caloriën, maar niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, daar ligt men nog niet zo wakker van.

Het is echter zeker niet zo dat er geen gezonde keuze mogelijk is. De gemiddelde supermarkt heeft een assortiment ‘organic’ producten zo groot als bij ons het hele assortiment van de supermarkt bij elkaar. Gezonde keuzes zijn er in overvloed voor prijzen die nauwelijks hoger zijn dan van reguliere producten. Spreken we onze verbazing uit over het grote aanbod van biologische producten dan zijn zij op hun beurt ook verbaasd. De meeste Amerikanen hebben het idee dat in de ‘Oude Wereld’ Europa alles nog van biologische oorsprong is. Dat we geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en dat we geen intensieve landbouw en veeteelt kennen. Wij weten wel beter en kunnen alleen maar hopen dat we op het terrein van de biologische voedselproductie Amerika snel zullen volgen.

Auteur

Gepubliceerd: 01-07-2009

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl