Wat is het nut van de nutri-score?

Partnerbericht

Op ongeveer alle producten in de supermarkt staat een logo met een zogenaamde nutri-score. Er is veel kritiek op het systeem en de meeste consumenten negeren het volledig. Wat is het nut van een score voor de voedingswaarde als niemand het gebruikt? Op de verpakkingen van alle producten staat wel een mooi, kleurrijk labeltje, maar van enige uitleg is geen sprake. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Het doel van de nutri-score

Er is besloten om de nutri-score in te voeren om consumenten aan te sporen gezonder te eten. Het model is afkomstig uit Frankrijk en bestaat al langer in Zuid-Europese landen. Daar kwam het model ook onmiddellijk onder vuur te liggen. Mede daarom duurde het een stuk langer voordat wij de labels op de producten in de Nederlandse supermarkten te zien kregen. Het doel van het label is consumenten in één oogopslag te laten zien hoe gezond een product is. Je hoeft niet meer achterop het product de ingrediëntenlijst en voedingswaarde door te nemen. De score loopt van A (gezond), oftewel groen tot en met E (ongezond). Zelfs zonder te kunnen lezen begrijp je wat er aan de hand is, want de E wordt begeleid door de kleur rood.

Een score per productgroep is verwarrend

Het is je vast weleens opgevallen dat sommige diepvriespizza’s een “A” (gezond) als nutri-score hebben. Eigenlijk gaat dat tegen alles in wat we de afgelopen jaren geleerd hebben. Het probleem is dat de nutri-score etenswaren beoordeelt op basis van de productgroep. In het voorbeeld is het dus een gezonde diepvriespizza. Maar het blijft nog altijd een stuk ongezonder dan je eigen verse maaltijd te bereiden.

Hoe werkt het scoringsysteem eigenlijk?

De nutri-score wordt onafhankelijk bepaald. Dat zou dus eerlijkheid moeten garanderen. Maar het is zo simplistisch dat zelfs de scores binnen productgroepen vaak niet heel accuraat zijn. Zitten er bijvoorbeeld gemiddeld veel eiwitten of vitamines in? Dan krijgt een product er een punt bij. Etenswaren binnen een groep waar normaal gesproken weinig groentes in zitten, kunnen zo snel scoren. Voor zoete producten met veel suiker worden punten afgetrokken. Gewoon kiezen voor natuurlijke en onbewerkte producten blijft dus de beste optie. Een goed voorbeeld zijn de sappen die worden aangeboden op Happy Juicy.

Oneerlijkheid bij de scores

Het bovenstaande scoresysteem is eenvoudig en lijkt op het eerste gezicht eerlijk. Maar het kijkt niet naar het totaalplaatje. Een product kan wellicht veel zout bevatten, maar is wel heel rijk aan voedingsstoffen. Terwijl een concurrerend product iets minder zout bevat, maar ook veel minder waardevolle voedingsstoffen. Het simpele scoresysteem stelt producenten bovendien in staat om de scores te manipuleren door ingrediënten toe te voegen of weg te halen. Terwijl dat de algehele voedingswaarde uiteindelijk niet verbetert.

Blijft de consument door de nutri-score onwetend?

Inwoners van Nederland en de rest van de EU worden aangespoord om hun etenswaren beter te leren kennen. Maar het is zeer de vraag of de nutri-score zin heeft. Want het zijn in feite simpele kleurcodes die iedereen begrijpt. Maar zoals aangegeven zegt een nutri-score lang niet alles. Tegelijkertijd denken consumenten dat het niet meer nodig is om naar de daadwerkelijke voedingswaarde te kijken. Het gevaar bestaat daarom dat de nutri-score een averechts effect heeft en zelfs geïnteresseerde consumenten in het onwetende laat.


Gepubliceerd: 29-04-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl