Het effect van ons huidige voedingspatroon

Partnerbericht

De laatste jaren zien we steeds vaker dat we te maken hebben met overgewicht. Sterker nog, ongeveer de helft van de volwassenen heeft een paar of soms flink wat kilo’s te veel. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat de druk op onze zorg alleen maar blijft toenemen en ook diabetes de laatste jaren is uitgegroeid tot volksziekte nummer één. Wat we namelijk vaak zien, is dat we met elkaar veel vaker kiezen voor bewerkte en daarmee ook ongezonde voeding met alle gevolgen van dien. Dit ‘westerse dieet’ zoals het ook wel wordt genoemd, is dus de voornaamste reden dat wij Nederlanders, maar ook veel andere Europeanen, te maken hebben met overgewicht. Hoe dit precies zit, leggen we je allemaal uit.

De huidige stand van zaken

In het Westen wordt veelal voedsel geconsumeerd dat rijk is aan vetten, suikers en bewerkte ingrediënten. Denk hierbij aan fastfood, kant-en-klare maaltijden en zoete drankjes. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen arm aan voedingsstoffen, maar bevatten ook schadelijke toevoegingen zoals kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Ben jij nu de uitzondering op de regel, dan is het goed om de mensen om je heen bewust te maken van het belang van goede voeding. Stel dat je net na het solliciteren op een WMO consulent vacature bent aangenomen, dan is het niet alleen je taak om mensen te ondersteunen om ervoor te zorgen dat ze weer mobiel zijn, maar ook om mensen te helpen bij bijvoorbeeld het bewust worden van de effecten van bepaalde voeding.

Impact op gezondheid

Een ongezond voedingspatroon heeft directe gevolgen voor onze gezondheid. Overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten zijn slechts enkele voorbeelden van aandoeningen die in verband worden gebracht met het Westerse dieet. Het ontbreken van belangrijke voedingsstoffen kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en een verminderde energiehuishouding. Het is daarom zo ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende groente en fruit eet. Je zult zien dat wanneer je dit al doet, je je met een aantal weken een totaal ander mens voelt. Wil je nu ook impact maken binnen de zorg en dus misschien wel aan de slag als diëtist, bekijk dan de vacatures en kom werken in Friesland bij een zorginstelling, ziekenhuis of misschien wel een huisartsenpraktijk.

Invloed van marketing

Een van de redenen waarom we met elkaar steeds vaker een ongezonde keuze maken als het gaat om voeding, is doordat we natuurlijk letterlijk ‘lekker’ worden gemaakt met allerlei reclames. Nu weten de meesten heel goed dat claims zoals ‘zonder toegevoegde suiker’ niet betekent dat er geen suiker in zit. Het verschil is alleen dat er geen suiker aan is toegevoegd. Het kan dus heel goed zijn dat het standaard suikergehalte uit de producten die zijn gebruikt, al dusdanig hoog is, dat het niet gezond voor je is. Het is daarom dus des te belangrijker om voor jezelf heel goed te weten wat je wel of niet mag eten. Je kunt er bijvoorbeeld veel beter voor kiezen om één keer per week jezelf te belonen, dan dagelijks naar de voorraadkast te lopen voor een koekje.


Gepubliceerd: 23-05-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl