Het belang van goede voeding in de zorgsector

Partnerbericht

Goede voeding is belangrijk. Dat weten we allemaal. Voeding is de batterij van je lichaam. Zonder voldoende voeding, kan het lichaam niet optimaal functioneren. Krijgt het helemaal geen voedingsstoffen binnen? Dan valt het lichaam letterlijk stil. In sommige situaties is gezonde voeding nog belangrijker. Bijvoorbeeld bij kinderen in de groei, maar ook bij zieken, ouderen of mensen die herstellen van een operatie. Voeding ondersteunt het lichaam dan om sneller te genezen en beter te functioneren.

Vooral in de zorgsector is er dan ook veel aandacht voor gezonde voeding. Zorgprofessionals horen hier niet alleen meer van te weten, maar dit ook te stimuleren. Toch zien we bij de vacatures zorg en welzijn nog nauwelijks vereisten met betrekking tot kennis over voeding. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Benieuwd wat jij hierin kan betekenen als zorgprofessional? Lees dan snel verder.

Sociale aspect

Als we kijken naar voeding in zorginstellingen, dan gaat het allang niet meer alleen om de smaak of hoe het er op het bord uitziet. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg. Dan kunnen mensen echt enorm uitkijken naar de maaltijden. Het is een vast moment op de dag waarop de tijd voorbij vliegt en ze kunnen genieten van een warme en soms zelfs nostalgische maaltijd. Daarnaast wordt er in veel zorginstellingen naar gestreefd om mensen samen te laten eten. Dit helpt ook tegen de eenzaamheid en maakt het niet meer dan logisch dat bewoners van zorginstellingen elke keer weer reikhalzend uitkijken naar dit moment.

Het belang hiervan zien we dan ook duidelijk terug in de zorgsector. Zo is de afgelopen jaren de vraag naar goede catering in ziekenhuizen en zorginstellingen gegroeid en zagen we ook dat er meer mensen nodig waren om deze eetmomenten te begeleiden. Op Nederland Vacature zie je hier bijvoorbeeld ook veel van langskomen. Geen wonder, want voor de doktoren en verpleegkundigen is het vaak niet mogelijk om de echte eetmomenten te begeleiden. Daarom moet er wel extra mankracht worden ingezet.

Wat kunnen zorgprofessionals doen?

Het is belangrijk dat zorgprofessionals het belang van goede voeding niet onderschatten. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de reden waarom bepaalde mensen in een instelling of ziekenhuis zijn opgenomen. Natuurlijk denken we hierbij aan allergieën en eventuele ziektes zoals diabetes, maar ook aan onderliggende problemen of operaties die ze hebben ondergaan. Een pas bevallen vrouw heeft bijvoorbeeld behoefte aan geheel andere voedingsstoffen dan iemand die met een longontsteking en overgewicht is opgenomen.

De voeding moet bijdragen aan een sneller en comfortabel herstel. Zorgprofessionals moeten begrijpen hoe belangrijk goede voeding is en tegelijkertijd ook in gesprek gaan met de chefs van de catering. Uitleggen waar bepaalde patiëntengroepen behoefte aan hebben. Op die manier kan er beter op de vraag van het lichaam worden ingespeeld en beter aan herstel worden gewerkt. Een goede samenwerking tussen de zorgprofessionals en de cateraars is dan ook van essentieel belang. Dit draagt bij aan een betere zorg.


Gepubliceerd: 28-01-2025

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl