Gemak dient de mens

Foto: Bereiding van wortelstamppot

De sterke opkomst sinds de jaren negentig van gemaksvoeding wordt met deze spreuk slechts ten dele verklaard. Andere oorzaken die daarbij een grote rol kunnen hebben gespeeld zijn de opkomst van de magnetron (meer dan 80 % van de huishoudens bezit er een), het groeiende aantal tweeverdieners, alleenstaanden en gebroken gezinnen, en verder de eisen die jongeren stellen aan hun tijdsbesteding (de tijd in de keuken wordt als verloren beschouwd). De technologische ontwikkelingen binnen de voedingsmiddelenindustrie hebben het vervolgens mogelijk gemaakt een grote variatie gebruiksklare en/of eenvoudig te bereiden producten op de markt te brengen.

Uit eigen keuken

De groenteboer en de slager maken dankbaar gebruik van deze ontwikkelingen door zelf kant-en-klare maaltijden, soepen en slamixen aan te bieden. Daarbij wordt veelvuldig de suggestie gewekt dat deze bereid zijn in 'eigen keuken'. Hoe serieus moeten we dit nemen. Zijn de groenteboer en de slager inderdaad na een lange werkdag in de avonduren nog bezig met het bereiden van grote pannen macaroni, rijstschotel of stamppot. Bij de kant-en-klare slamixen van de groenteboer kunnen we ons dit nog voorstellen, hoewel ook hier de industriële groentesnijderij een uitgebreid assortiment slamixen in grootverpakking in de handel brengt juist voor dit doel.

Misleiding?

De werkelijkheid is dan ook in de meeste gevallen anders. De 'eigen keuken is in dit geval meestal de keuken van de groentesnijderij. Veel groentesnijderijen hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het bereiden van koelverse kant-en-klaar maaltijden en maaltijdcomponenten voor de consumenten- en institutionele markt. Ook de groenteboer heeft de weg naar deze groentesnijderijen weten te vinden en maakt dankbaar gebruik van het grote aanbod van groentemixen, stamppotten, pasta’s, rijst- en vleesgerechten, soepen en sauzen.
Is het lekker dan zal de consument zeker terugkomen en zal het hem een zorg zijn of het uit eigen keuken komt of uit de keuken van de industrie. Neemt niet weg dat je eerlijke informatie mag verwachten van je groenteboer of slager. Vraag hem naar de herkomst van zijn heerlijke ‘zelfgemaakte’ maaltijdsoep of nasi goreng.

Auteur

Gepubliceerd: 26-05-2013

Reactie plaatsen

Naam:
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.
 © Voedingswaardetabel.nl

Cookies

Voedingswaardetabel.nl maakt gebruik van cookies. Wij zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Op Voedingswaardetabel gebruiken we:

Functionele cookies Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zo wordt er op Voedingswaardetabel gebruik gemaakt van sessie cookies.

Analyticscookies Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het surfgedrag verzameld conform de AVG. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken en, op basis daarvan, de website verbeteren. Hiervoor hoeven wij geen toestemming van jou te vragen.

Marketingcookies Voor een betere website, de website gratis te houden, abonnementskosten laag te houden en om niet gepersonaliseerde advertenties te tonen. Deze optie gebruikt geen tracking cookies. Om niet-gepersonaliseerde advertenties te dienen, wordt een cookie van o.a. DoubleClick / Google geplaatst. Deze cookies worden gebruikt om een frequentielimiet in te stellen, voor verzamelde advertentierapportage en om fraude en misbruik te bestrijden. Middels deze advertenties kunnen wij voedingswaardetabel gratis blijven aanbieden.
Accepteer deze cookies:

Ja, ik accepteer cookies:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Voedingswaardetabel