Flesjes water

Water drinken is belangrijk. Je lichaam bestaat voor meer dan 70 % uit water. Dagelijks heb je voor allerlei lichaamsprocessen 1,5 tot 2,0 liter vocht nodig. Mijn vrouw is een fervent drinker van water uit een flesje. Tijdens onze vakantie in de Verenigde Staten zat ze te mopperen op de nieuwe flesjes van het merk dat ze daar altijd drinkt; ze waren dun, bleven niet goed staan en de dop was een zielig dopje geworden. De fabrikant meldde echter in een groen kader op het etiket trots dat ze erin waren geslaagd het gebruik van grondstoffen voor de productie van de flesjes met dertig procent te verminderen. Goed voor het milieu en goed voor de fabrikant.

Het drinken van water uit een flesje heeft de laatste decennia een cultstatus verworven. Cafés kunnen tegenwoordig niet meer volstaan met het tappen van een eenvoudig pilsje, maar voeren een groot assortiment bieren en restaurants hebben naast de uitgebreide wijnkaart nu ook een waterkaart. Sommigen gaan zelfs zover dat bij elk gerecht een ander watertje hoort. 
Voor € 6,0 per fles een lucratieve handel. Bestellen van een gewoon glas leidingwater is meestal niet mogelijk en wordt door de ober afgedaan met: “dat mogen wij u niet serveren”. In restaurants in de VS is het de gewoonste zaak van de wereld om tijdens het diner een glas koud kraanwater te serveren.
 
Het beste voor het milieu zou zijn dat we met zijn allen, zeker in de Nederlandse situatie, weer gewoon water uit de kraan zouden gaan drinken. Het Nederlandse leidingwater mag geen risico opleveren voor de volksgezondheid en wordt daarom uitgebreid getest en gecontroleerd op schadelijke verontreinigingen en bacteriën. Nergens anders in de wereld is het kraanwater zo goed van smaak en kwaliteit. Verpakt water in flesjes is zeker niet beter of gezonder dan het Nederlandse kraanwater. Desalniettemin is het een prijzenswaardig initiatief van bovengenoemde fabrikant kritisch te kijken naar het grondstoffenverbruik en op die manier een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.
Auteur

Gepubliceerd: 28-09-2016

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl