Genieten gezond?

Partnerbericht

Biertje of een jenevertje op zijn tijd, genieten is toch gezond?

Op de verpakkingen van sigaretten staan de meest afschuwelijke afbeeldingen om ervoor te zorgen dat je de sigaretten laat staan. Of in elk geval ben je geïnformeerd over de eventuele schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Op de flessen drank die net zo hard over de toonbank vliegen zijn de etiketten vooral aanlokkelijk. Een mooie fles wijn of een speciale fles jenever is altijd een mooi geschenk. Ook de biermerken doen hier steeds meer aan mee: speciale biertjes mooi verpakt. En laten we eerlijk zijn: er zijn maar weinig mensen die het niet lusten. Maar betekent dit dat alcohol minder schadelijk is? En dat je er van kunt genieten onder het mom van ontspannen is gezond?

Drank en diëten

We doen van alles om een gezonde levensstijl na te streven. We gaan naar de sportschool, nemen vaker de trap, koken zo vers en gezond mogelijk en minderen suiker en vet daar waar het kan. Alleen de strengste diëten 'verbieden' de consumptie van alcohol. Je moet dan ook sterk in je schoenen staan om bij elke sociale gelegenheid dat biertje af te slaan. Voor de grootste groep - we doen zo gezond mogelijk, maar we genieten ook - gaat er geregeld een biertje of jenevertje in. Het gezegde: Genever, wijn en brandewijn, dat is voor kinderen groot venijn. Voor volwassenen gaat dit dus niet op, is de slimme conclusie. Nu zitten er in een bier of een jenever respectievelijk 42 en 196 kcal/100g wat redelijk veel is. Als je bedenkt dat er in een colaatje 44 kcal/100g zitten, dan zou je het biertje misschien eerder laten staan als je gewicht zou willen verliezen of er minstens aan denkt.

Gewoontedieren

Wij mensen zijn gewoontedieren. We houden van onze gewoontes, onze ritueeltjes. Dat kan een koffie in de ochtend zijn of een glas koud bier aan het einde van een werkdag. Het is misschien deze beloning die we aan het biertje toekennen dat ervoor zorgt dat we de gevoelswaarde van het drinken van bier (6,2) hoger inschatten dan de werkelijke gezondheidswaarde (4,1).
Om van deze gewoonte af te komen moeten waarschijnlijk hemel en aarde verzet worden. Het is dan ook makkelijker om dit moment van genieten niet achterwege te laten, maar juist aan de voedings- of bewegingskant iets meer te doen. Omdat je dan gezond eet en meer sport, heb je dat pilsje helemaal verdiend! Zolang je drinkt met mate, valt het wel mee. Zodra er overmatig alcohol wordt genuttigd, dan zullen medici je op de vingers gaan tikken: langdurig veel drinken kan allerlei ziektes aan de hersenen, lever en kanker veroorzaken. Dus de gewoonte niet de spuigaten uit laten lopen is wel degelijk een uitdaging en belangrijk als je je eigen gezondheid hoog op je lijstje hebt staan.

Genieten is gezond

En wat als je nu graag op stap gaat, in restaurants eet en de nacht weg danst? Deze avonden gaan bijna altijd hand in hand met het nuttigen van alcohol. Dan zul je ervaren dat deze avonden even jouw hoofd leegmaken, je laten ontspannen tijdens meer gestreste perioden en gewoon veel plezier opleveren. Ons centrale zenuwstelsel ontspant na een paar glazen alcohol. Alcohol is een kalmeringsmiddel. Toch zullen we niet moeten uitvlakken dat het voor ieder persoon anders is. Zo zijn er ook mensen die agressief worden van alcohol en dit verhoogt juist de spanning.
Dus ja, genieten is gezond, ontspannen is gezond en daarom een biertje of jenevertje op zijn tijd ook.

Ken je drankje!

Steek je kop dus niet in het zand of onder je glas bier, maar wees een bewuste drinker. De consequenties voor je gezondheid en je gewicht zijn er, maar je zult ook niet te streng voor jezelf moeten zijn, als je op de andere vlakken (beweging, voeding, slaap) goed werk verricht.
Ook is het interessant om meer te weten over je favoriete alcoholische drank. Natuurlijk kun je veel op Google vinden, maar wil je de informatie iets levendiger ervaren en misschien wel onder het genot van een drankje, dan kun je een rondje in het Heineken Museum doen. Of je kiest voor het House of Bols, als je een liefhebber bent van jenever.


Gepubliceerd: 09-11-2018

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl