Vergoedingen gewichtsconsulent vanuit de zorgverzekering

Partnerbericht

Een gezond gewicht draagt bij aan een gezond lichaam. Mensen met overgewicht, maar ook mensen met ondergewicht, lopen gezondheidsrisico’s. Met ernstig overgewicht, ofwel obesitas, loop je risico op diabetes en bepaalde soorten kanker. Door ondervoeding mis je essentiële voedingsstoffen, waardoor je jezelf vaak niet zo lekker voelt. Bovendien heb je met ondergewicht een grotere kans op botbreuken. Heb je zelf al meerdere pogingen gedaan, maar nooit het juiste resultaat behaald? Dan zijn er verschillende voedingsspecialisten die je kunnen helpen. Een voorbeeld van een voedingsspecialist is een gewichtsconsulent.

Wat is een gewichtsconsulent?

Met een goede kennis van voeding, kan een gewichtsconsulent je helpen je streefgewicht te bereiken. Een gewichtsconsulent is niet alleen gespecialiseerd in voeding. Zij hebben ook kennis van beweging en weten goede manieren om je gemotiveerd te houden. Wanneer je advies krijgt van een gewichtsconsulent, ben je een cliënt en geen patiënt. Heeft de oorzaak van je over- of ondergewicht te maken met medische of psychische klachten? Dan mag een gewichtsconsulent je niet adviseren. Het is dan raadzaam om naar een diëtist te gaan.

Wat kost een gewichtsconsulent?

De hulp van een gewichtsconsulent is niet goedkoop. Volgens de Consumentenbond variëren de kosten van een gewichtsconsulent tussen de € 40,- en € 70,- per uur. De kosten van korte vervolgafspraken variëren tussen de € 18,- en € 35,-. Gelukkig kun je vanuit je zorgverzekering en vergoeding krijgen voor een gewichtsconsulent.

Welke gewichtsconsulent kies je?

In principe kan iedereen zich een gewichtsconsulent noemen. Kies daarom een gewichtsconsulent die is aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Zij stellen namelijk verschillende kwaliteitseisen aan gewichtsconsulenten. Een van de kwaliteitseisen is bijvoorbeeld het hebben van een diploma in voedingsleer. Blijf wel altijd kritisch en stel de juiste vragen tijdens je intakegesprek. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Een gewichtsconsulent wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Wel zijn er aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor een gewichtsconsulent. Het voordeel is dat je geen eigen risico betaalt. Zorgverzekeraars hebben vaak als eis dat de gewichtsconsulent aangesloten dient te zijn bij de BGN. Is de gewichtsconsulent niet bij BGN aangesloten? Dan krijgt u vaak geen vergoeding.


Gepubliceerd: 25-11-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl