Soorten eetstoornissen en wat kun je er tegen doen?

Partnerbericht

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen die last hebben van een eetstoornis. Je kunt je voorstellen dat dit erg slecht is voor je gezondheid. Daarom is het goed om hier hulp bij te zoeken. Het is dan alleen wel belangrijk dat je het zelf door hebt en weet dat je er last van hebt. Daarom hebben wij een aantal veel voorkomende eetstoornissen op een rijtje gezet en vertellen we wat je het beste kunt doen als je last hebt van een eetstoornis.

Anorexia

Waarschijnlijk de meest bekende eetstoornis is anorexia, dit komt vooral veel voor bij meiden in de pubertijd. Wanneer je hier last van hebt, eet je ontzettend weinig en soms zelfs niks. Ook komt het regelmatig voor dat je hier veel bij gaat sporten om nog meer af te vallen. Het probleem van anorexia is dat de patiënten een verkeerd zelfbeeld hebben een hierdoor niet doorhebben dat ze erg mager zijn. Een aantal kenmerken zijn:

  • Je denkt dat je dikker bent dan je  daadwerkelijk bent.
  • Je bent constant bezig om zo weinig mogelijk te eten.
  • Je hebt last van ondergewicht.
  • Je voelt je zwak
  • Je kunt last krijgen van een depressie

Boulimia nervosa

Boulimia is een eetstoornis die zich uit in verschillende soorten. Vaak is er een afwisseling te zien van (vr)eetbuien die worden afgewisseld met overgeven, streng lijnen of sporten. Ook komt het regelmatig voor dat mensen met boulimia voor een langere periode vasten. Wanneer je hier last van hebt, zul je niet altijd afvallen, juist omdat je ook last hebt van (vr)eetbuien.

Binge eating disorder (BED)

Een binge eating disorder heeft overlap met boulimia. Het verschil is echter dat je bij deze aandoening niet overgeeft en niet vast. In korte tijd eet je heel veel, terwijl je geen hongergevoel hebt, maar toch niet kunt stoppen. Dit zorgt in veel gevallen voor een behoorlijke toename van gewicht. Het is dan ook erg gevaarlijk en zorgt voor vervelende klachten (hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte e.d.). Vooral omdat er vrijwel alleen ongezonde dingen gegeten worden, is dit erg slecht voor je gezondheid.

Behandeling van een eetstoornis

Een eetstoornis behandelen is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van de eetstoornis om hiervoor een passende behandeling op aan te sluiten. Professionele hulp is daarom erg belangrijk. Een psycholoog die hierin is gespecialiseerd kan je hier goed bij helpen. Aarzel niet om hierbij hulp te zoeken, ieder jaar zijn er duizenden mensen die last krijgen van een eetstoornis, maar met de juiste hulp is het te verhelpen.


Gepubliceerd: 14-05-2020

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl