De kracht van Biotine

Partnerbericht

Jezelf gezond eten, dat is zeker mogelijk. Wanneer je de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je een gezonde huid, glanzend haar of een energiek gevoel krijgen. Wanneer je er graag fit en gezond uit wilt zien, helpt biotine. Biotine, ook wel vitamine B8 of H (van huid) genoemd, heeft een ondersteunende rol bij het voeden van je huid en zorgt voor een betere conditie van je haar. Daarnaast draagt het bij aan de groei van je nagels, vitamine B8 speelt een rol bij een goede stofwisseling van eiwitten en nagels zijn gemaakt van eiwitten. Wanneer je dus graag een fit en stralend uiterlijk wilt, kan het eten van voedingsmiddelen waarin biotine zit zeker helpen. Wat zou je dan kunnen eten en wat is vitamine B8 precies voor een vitamine?

Wat is vitamine B8 eigenlijk?

Biotine is één van de acht B-vitaminen uit het vitamine B-complex. Het zijn in water oplosbare vitamines, wat inhoudt dat je lichaam alleen die hoeveelheid vitamine opneemt die het nodig heeft. Het slaat dus geen reserve op, zoals andere vitamines wel doen. Omdat het een goede ondersteuning biedt aan het haar, de huid en nagels nemen mensen vaak biotine in als voedingssupplement. Biotine heeft namelijk nog meer voordelen dan enkel goed te zijn voor haar, huid en nagels. Zo maakt het energie vrij uit voeding, bevorderd het het concentratievermogen en heeft het een positieve invloed op het geheugen en de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast speelt biotine een rol bij de stofwisseling van koolhydraten, de opbouw van vetten en de omzetting van eiwitten in aminozuren. Het zorgt voor het behoud van een normale structuur en functie van de slijmvliezen.

Hoe krijg je biotine binnen?

Je kunt biotine uit voedingsmiddelen krijgen. Zoals gezegd zijn biotine en eiwitten met elkaar verbonden. Je krijgt dan ook gemakkelijk biotine binnen als je eiwitrijke voedingsmiddelen eet. Biotine komt in grote hoeveelheden voor in eieren, lever, melk, kaas, sojabonen, noten en pinda’s. De hoeveelheid biotine die je via deze producten binnenkrijgt is echter maar gering. Als je meer vitamine B8 binnen wilt binnen krijgen, omdat je een gezondere huid of haar wilt, kun je biotine ook als voedingssupplement slikken. In het vitamine B-complex supplement  zit ook biotine.

Hoeveelheid

Voor bijna elke vitamine is er een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) door het voedingscentrum of de gezondheidsraad vastgesteld. Dit geldt echter niet voor biotine. Wel is er een er een Adequate Inneming (AI) vastgesteld per leeftijdsgroep. Dit houdt in dat je deze hoeveelheid niet moet gebruiken als streefwaarde, maar geeft aan hoeveel je nodig hebt. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar is dit 25 mg biotine per dag. De behoefte voor volwassenen wordt geschat tussen de 40 en 100 mg per dag. Op het moment dat je lichaam te weinig vitamine B8 binnenkrijgt, kunnen er huidafwijkingen ontstaan of kun je last krijgen van bloedarmoede of een depressie veroorzaken. Gelukkig komt een tekort nauwelijks voor, omdat de darmbacteriën in ons lichaam in staat zijn biotine aan te maken. Een tekort kun je bijvoorbeeld krijgen als je extreem veel rauwe eieren eet, het kippenei-eiwit bevat namelijk de stof avidine, die de biotine bindt waardoor je het niet meer kunt opnemen in je lichaam. Vitamine B8 is net als de overige B-vitamines in water oplosbaar, te veel vitamine B8 komt dan ook nauwelijks voor. Als je teveel binnenkrijgt wordt dit niet door het lichaam opgeslagen, maar plas je het gewoon uit.


Gepubliceerd: 05-01-2021

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl