Paddestoelen als gezondheidsproduct?

De meest gegeten paddestoelen in Nederland zijn de champignon, shii-take en de oesterzwam. Paddestoelen hebben op basis van de droge stof een hoog eiwitgehalte dat  varieert tussen de 15 en 20 %. Gebakken levert de paddestoel altijd nog 3-5 % eiwit. Paddestoelen leveren weinig calorieën, omdat ze gemiddeld voor 90 % uit water bestaan, zeer weinig vet bevatten en de meeste koolhydraten in de vorm van voedingsvezels. Paddestoelen zijn rijk aan een breed scala van vitamines, zoals vitamine C, vitamine B1, B2, B3, B5, B7 (biotine), en vitamine K en de mineralen kalium, koper, ijzer, fosfor en seleen. Met name seleen (hoofdzakelijk in de bruine champignon) is belangrijk voor ouderen die vaak een seleentekort hebben met de bijbehorende schadelijke gezondheidseffecten (storingen in de hartspierfunctie en longoedeem).

De samenstelling van de voedingsvezels van paddestoelen is anders dan die uit planten. Uit onderzoek blijken deze voedingsvezels sterkere gezondheidseffecten te hebben dan plantaardige voedingsvezels.

De effecten van het regelmatig eten van paddestoelen op de gezondheid van mensen is nog weinig onderzocht. Toch zijn er diverse studies die wijzen op de positieve effecten van het eten van paddestoelen.

Een korte opsomming:

  • Sommige soorten paddestoelen, waaronder de shii-take bevatten complexe verbindingen van koolhydraten met eiwitten waarvan bekend is dat ze kankerwerende eigenschappen bezitten.
  • De specifieke voedingsvezels van paddestoelen in gedroogde vorm toegevoegd aan een dieet van ratten bleek het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de uitscheiding van cholesterol te verhogen.
  • Op basis van experimenten in muizen bestaat het vermoeden dat sommige soorten paddestoelen (o.a. de gewone champignon, de weidechampignon) stoffen bevatten die behulpzaam kunnen zijn bij de behandeling van diabetes type I, omdat deze stoffen het bloedsuikerniveau snel verlagen.
  • De meeste paddestoelen bevatten daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid antioxydanten. Antioxydanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die bij de stofwisselingsprocessen in het lichaam vrijkomen en schade kunnen toebrengen.
  • Laten we de milieubelastende kweekmethode (de champignon sector werkt echter hard aan verbeterde kweekmethoden) van de gewone champignon buiten beschouwing dan kan de paddestoel met recht een lekker en gezond product worden genoemd.
Auteur

Gepubliceerd: 23-05-2005

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl