De voedingswaarde van groentesap
Partnerbericht
Steeds meer mensen zijn overgestapt op het drinken van groentesap. Dit is niet zo verwonderlijk gezien de hoge voedingswaarde van groentesap. In dit artikel lees je wat groentesap precies is en wat het zo voedzaam maakt.
Wat is groentesap?
Groentesap is het vocht wat uit groenten geperst wordt. Dit wordt gedaan met technieken die ervoor zorgen dat de groente niet verhit wordt. Indien groente wordt verhit dan raken vitaminen, antioxidanten, enzymen en andere bioactieve stoffen beschadigd. Door er zorg voor te dragen dat de groentesap tijdens dit proces van maken niet warm wordt, blijven alle voedingsstoffen goed bewaard. Op deze manier heeft groentesap een hoge concentratie voedingsstoffen.
Voor het maken van één glas is veel verse groente nodig. Voor het maken van één glas groentesap is ongeveer 400 gram groente nodig. Dit geeft aan dat je met het drinken van één glas groentesap een grote hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt.
De voedingswaarde
De exacte waarde van groentesap is afhankelijk van de precieze samenstelling. Groentesappen zijn een mix van verschillende groentesoorten. Groentesappen worden gemaakt van vrijwel alle denkbare groenten. Dit is mogelijk omdat het vocht van vrijwel iedere groentesoort goed door het spijsverteringsstelsel wordt verdragen. Dit in tegenstelling tot rauwe groenten. Groentesoorten die vaak in groentesappen worden verwerkt zijn:
- Spinazie
- Komkommer
- Snijbiet
- Groene en gele paprika
- Bleekselderij
- Spitskool
- Broccoli
- Boerenkool
- Paksoi
- Romeinse sla
- Chinese Kool
- Palmkool
- Andijvie
- Raapsteel
- Waterkers
- Rode biet
- Paarse wortel
- Rode kool
- Zoete aardappel
- Paarse boerenkool
- Wortel
- Venkel
- IJsbergsla
- Gele wortel
- Flespompoen
- Gele biet
- Puntpaprika
- Courgette
- Pastinaak
Wat het sap van deze groentesoorten met elkaar gemeen hebben, is dat ze vrijwel geen vetten bevatten. Het vocht van groenten bevat ook maar weinig eiwitten. Het bevat wel een klein beetje koolhydraten. Met name de groentesappen die gemaakt zijn van groenten die onder de grond groeien bevatten koolhydraten. Denk hierbij aan groenten zoals wortels, rode biet, bataat en pastinaak.
De gemiddelde voedingswaarde van een groentesap is (per 100ml):
Energie: 27 kcal
Vetten: 0,3 gram
Verzadigd vet: <0,1 gram
Eiwitten: 1 gram
Koolhydraten: 5 gram
- waarvan natuurlijke suikers: 2 gram,
en voedingsvezels: 1 gram
Natrium: <0,2 gram
Groentesappen zijn caloriearm. Ze zijn echter wel erg voedzaam voor het lichaam. Dit is te danken aan alle micronutriënten die ze bevatten. Dit zijn de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. De exacte hoeveelheden van deze micronutriënten is afhankelijk van de groentesoorten die in het groentesapje zijn verwerkt. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen unieke voedingsstoffen-profiel. Om deze reden worden er meerdere soorten groenten in groentesap gebruikt. Zo krijg je allerlei verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Ook verdient het aanbeveling om veel af te wisselen met groentesappen.
Wil je graag veel afwisselen met groentesappen dan kan je deze het beste online bestellen. Je hebt webshops zoals HappyJuicy, Frecious, Sapje en Juice Brothers die een breed assortiment groentesappen aanbieden. Ieder individueel sapje bestaat uit een unieke mix van verschillende groenten (en soms ook vruchten). Door af te wisselen met verschillende sapjes ben je ervan verzekerd dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft.
Een groentesapje op basis van groene bladgroenten bevat de volgende voedingsstoffen (per 100 ml)
- Kalium: 850 mg
- Fosfor: 80 mg
- Jodium: 40 μg
- Zink: 2 mg
- Magnesium: 50 mg
- Calcium: 150 mg
- Koper: 0.25 mg
- Mangaan: 0.5 mg
- IJzer: 3 mg
- Vitamine A: 200 μg
- Vitamine B1: 0.2 mg
- Vitamine B2: 0.2 mg
- Vitamine B3: 1.25 mg
- Vitamine B5: 0.6 mg
- Vitamine B6: 0.2 mg
- Vitamine B11 (foliumzuur): 124 μg
- Vitamine C: 26 mg
- Vitamine E: 1 μg
- Vitamine K: 90 μg
Met het drinken van 1 portie groentesap (250 ml) wordt een groot deel van de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen al gehaald. Voor een gezonde leefstijl is het drinken van groentesap echter geen vervanging voor het eten van groenten. Het is een aanvulling.
Een voordeel wat tegelijkertijd een nadeel van groentesap is, is dat het geen voedingsvezels bevat. Het voordeel hiervan is dat groentesap makkelijk is op te drinken. Het is mooi dun, zo dun als water, zonder harde stukjes. Het is daardoor goed te drinken, zelfs voor de meest kieskeurige drinkers, zoals kinderen dat soms kunnen zijn.
Doordat groentesap geen vezels bevat worden de micronutriënten goed door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat de voedingsstoffen tussen de vezels van de groente verscholen liggen. In de maag en de dunne darm worden de groenten afgebroken waarbij de voedingsstoffen vrijkomen. Deze zullen echter nooit volledig vrijkomen te liggen waardoor niet alle voedingsstoffen door het lichaam geabsorbeerd zullen worden. Bij groentesap heb je dit probleem niet. Alle voedingsstoffen zijn al uit de vezels geperst en opgevangen in het vocht. Hierdoor worden alle nutriënten goed door de darmen geabsorbeerd.
Een nadeel is dat het lichaam wel vezels nodig heeft. Het heeft vezels nodig voor het gezond houden van de darmflora. De goede bacteriën die in de dikke darm leven voeden zich op voedingsvezels. Zonder vezels zouden deze goede bacteriën niet goed kunnen overleven en gaan de slechte bacteriën overwoekeren. De vezels zijn ook nodig om de darmbewegingen te stimuleren. Hierdoor worden verstoppingen voorkomen. De vezels hebben ook andere gezondheidsvoordelen. Zo kan het lichaam cholesterol via de vezels in de darmen afvoeren. Naast het drinken van groentesap is het daarom verstandig om groenten te blijven eten. Dit vanwege de gezondheidsvoordelen die vezels hebben.
Gepubliceerd: 26-07-2021
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.