Waarom zou je een waterfilter moeten gebruiken?

Partnerbericht

Waarom een waterfilter? Veel mensen vragen zich dit op het moment mogelijk af. Logisch, want de waterfilter wordt steeds populairder in ons land, terwijl ons kraanwater over het algemeen als zeer goed en gezond wordt gezien. Alhoewel dat wel het geval is, zit er alsnog genoeg vuil in het water dat we dagelijks drinken. Daarom is het dus eigenlijk toch wel een goed idee om een waterfilter te gebruiken, wat ook aangeraden wordt vanwege de onderstaande redenen.

Mineralen verminderen

IJzer en andere mineralen, zoals calcium en mangaan, zijn niet gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, maar ze kunnen ervoor zorgen dat drinkwater metaalachtig of gewoon onaangenaam gaat smaken. IJzer of mangaan kunnen kledingvlekken veroorzaken wanneer waswater deze elementen bevat, en ze kunnen zelfs porselein en andere gerechten die in het mineraalrijke water zijn gewassen, verkleuren. Deze mineralen kunnen zich ophopen in waterleidingen, waardoor ze geleidelijk verstopt raken en de waterdruk verminderen, wat mogelijk sanitaire problemen kan veroorzaken.

Sediment verwijderen

Mechanische filters worden gebruikt om bladeren en ander vuil uit het water te verwijderen, samen met vuil, slib en kleideeltjes in water. Deze waterfilters kunnen gemaakt zijn van metalen schermen, stof, keramiek of papier. Deze onzuiverheden, sediment genaamd, kunnen een onaangename smaak veroorzaken, maar vormen meestal geen gezondheidsrisico. De meeste waterfiltratie-eenheden voor thuisgebruik maken gebruik van vervangbare papieren filters die fijn sediment afschermen.

Chloor verlagen

De meeste gemeentelijke waterbedrijven gebruiken chloor om drinkwater te behandelen, omdat het goedkoop, gebruiksvriendelijk en zeer effectief is in het doden van veel van de bacteriën die in water worden aangetroffen. Het kan ook sommige virussen elimineren. Hoewel het een goed ontsmettingsmiddel is, kan chloor ervoor zorgen dat drinkwater onaangenaam ruikt en smaakt, en het kan ook reageren met sommige metalen om gevaarlijke verbindingen te vormen. Een actief koolfilter haalt de chloorgeur en -smaak uit het water.

Pathogeen verwijderen

Het filteren van water is essentieel om schadelijke bacteriën en parasieten uit het drinkwater te houden. Giardiasis is een ziekte die diarree veroorzaakt en kan tot zes weken aanhouden. De microscopisch kleine parasiet die de ziekte veroorzaakt is Giardia intenstinalis, een organisme dat vele maanden in de omgeving kan overleven. Het kan worden ingenomen uit water dat besmet is geraakt met dierlijke of menselijke uitwerpselen. Een andere parasiet die vergelijkbare symptomen kan veroorzaken, is cryptosporidium. Cryptosporidium is resistent tegen chloor en moet worden uitgefilterd met mechanische filters. Deze ziekteverwekkers worden effectief verwijderd door water door filters te leiden die worden genoemd als micro-, ultra- en nanofilters.

Lood verwijderen

Lood is giftig wanneer het wordt ingenomen en het is essentieel om het uit het drinkwater te verwijderen. Lood komt vaak in het drinkwater terecht wanneer het in de watertoevoer sijpelt uit oude sanitaire leidingen of het soldeer dat wordt gebruikt om ze samen te voegen. Het kan uit het water worden verwijderd door omgekeerde osmose-filters, destillatie- en koolstoffilters die speciaal zijn ontworpen om het metaal te verwijderen. Het is zeker verstandig om je kraanwater regelmatig te controleren op lood, wel zo veilig!


Gepubliceerd: 04-10-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl