Consumptie van groente en fruit
Ondanks de enorme productie van groente en fruit, staan we onderaan de ladder als het de consumptie van groente en fruit betreft. In een studie (2002) met als doel de verbanden tussen voedselconsumptie en kankerrisico te bestuderen, uitgevoerd in 10 Europese landen scoorde Nederland zeer laag. Met een gemiddelde consumptie van 135 gram groente per dag scoorde Nederland samen met Zweden en Noorwegen het laagst. Dit is ook ruim onder het advies "Goede Voeding" van het Voedingscentrum van 200 gram groente per dag. In de Zuid-Europese landen (Griekenland, Italië en Spanje) werd de hoogste groente en fruit consumptie gemeten met ruim 250 gram groente per dag en 350 tot 400 gram fruit (m.u.v. Grikenland).
Ook wat betreft de fruitconsumptie scoren de Nederlanders samen met de Noren en Zweden het slechtst. De Nederlandse vrouw eet met ruim 200 gram fruit iets meer dan de man (160 gram) en voldoet daarmee net aan de spelregels voor Goede Voeding. Bij een consumptie van voldoende groente en fruit blijft het lichaamsgewicht op peil, krijgt men voldoende voedingsvezels voor een goede darmwerking en is er minder kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
Groente (g/dag) |
Fruit (g/dag) |
Spanje |
265 |
Spanje |
410 |
Italië |
255 |
Italië |
400 |
Griekenland |
250 |
Groot Britannië |
265 |
Frankrijk |
250 |
Duitsland |
250 |
Groot Britannië |
220 |
Frankrijk |
250 |
Duitsland |
170 |
Griekenland |
240 |
Denemarken |
150 |
Denemarken |
200 |
Nederland |
135 |
Nederland |
180 |
Zweden |
125 |
Noorwegen |
175 |
Noorwegen |
125 |
Zweden |
150 |
Bron: Public Health Nutrition 2002
Auteur
Frans M. de Jong
Gepubliceerd: 26-06-2005
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.