Groente en fruit en de risico's van bestrijdingsmiddelen

"Teveel landbouwgif in druiven" kopte de Telegraaf afgelopen voorjaar. Dergelijke berichten verschijnen met de regelmaat van de klok in de media en missen hun uitwerking op de consument niet. Er ontstaat bezorgdheid bij de consument over de gezondheidsrisico's van groente en fruit en beïnvloeden de consumptie daarvan negatief, terwijl we Europees gezien toch al weinig groente en fruit eten (zie artikel "Consumptie van groente en fruit"). En te weinig uit oogpunt van een Goede Voeding. Het negatieve effect van het niet eten van groente en fruit brengt een groter gezondheidsrisico met zich mee, dan de incidentele consumptie van fruit dat het wettelijk toegestane gehalte bestrijdingsmiddel overschrijdt. De kans dat een restant bestrijdingsmiddel op bijvoorbeeld druiven een echt gezondheidsrisico met zich meebrengt is in de meeste gevallen verwaarloosbaar. In de praktijk blijken overschrijdingen van de wettelijke normen een uitzondering.

De feiten zijn dat 43 % van de producten volledig vrij zijn van restanten bestrijdingsmiddelen, 47 % onder de wettelijke norm zitten en er 10 % overschrijdingen worden geconstateerd. Voor Nederlandse producten was het percentage overschrijdingen slechts 4 %, waarbij de geconstateerde overschrijding altijd nog ruim onder de gezondheidsnorm (ADI = aanvaardbare dagelijkse inname) lag. Deze gezondheidsnorm is gebaseerd op de hoeveelheid bestrijdingsmiddel een mens dagelijks binnen kan krijgen zonder daarvan schadelijke gezondheidseffecten te ondervinden, waarbij rekening gehouden wordt met mensen met een zwakke gezondheid en kwetsbare groepen als kinderen en ouderen. Maar ook met mensen die bijvoorbeeld liefhebber zijn van een bepaalde groente en/of fruitsoort en daarvan grote hoeveelheden eten. Deze afstemming tussen de toegestane wettelijke norm en de gezondheidsnorm waarborgt de veiligheid voor de consument. Deze veiligheidsmarge (vaak een factor 100) zorgt ervoor dat een overschrijding van de wettelijke norm niet direct zal leiden tot gezondheidsrisico's.

Laat ik duidelijk zijn iedere overschrijding van de norm is er één te veel, maar schreeuwerige koppen doen ook geen recht aan de feitelijke situatie en veroorzaken onnodig onrust. Ondanks de hierboven geschetste situatie (10 % overschrijdingen) denkt meer dan de helft van de consumenten dat er altijd restanten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zitten en dat dit direct gevaar voor de gezondheid oplevert. Nogmaals gezegd is het risico voor de gezondheid van een ongebalanceerde voeding (te weinig groente en fruit, te veel verzadigde vetten enz. enz.) veel groter, dan die enkele geconsumeerde druif met een te hoog gehalte bestrijdingsmiddel.

Paracelsus, één van de grondleggers van de toxicologie, zei vierhonderd jaar geleden al dat er geen giftige stoffen bestaan, alleen giftige doses.

Auteur

Gepubliceerd: 31-05-2005

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl