Diëten: is het gezond of niet?

Partnerbericht

Er zijn ontzettend veel diëten te volgen. Veel diëten zijn trends en dat is eigenlijk raar. Wat jouw lichaam nodig heeft, zou immers niet afhankelijk moeten zijn van een trend. Daarom rijst de vraag: ‘is diëten eigenlijk wel gezond? Zo niet, wat kun je dan doen om af te vallen?’

Voordelen van diëten

Veel diëten hebben wel een aantal voordelen. Wanneer je op dieet gaat, eet je bijvoorbeeld bewuster. Je plukt niet zomaar iets uit de voorraadkast op het moment dat je honger hebt. Ook leer je veel bij over voedingsstoffen. Het zorgt er bovendien voor dat je nieuwe producten en gerechten ontdekt die gezond zijn. Hierdoor kun je meer plezier krijgen in gezond eten.

De nadelen van diëten

Van de bovenstaande voordelen kun je in principe ook genieten zonder te diëten. Je hoeft immers geen streng regime te volgen om je bewust te worden van wanneer je eet en wat je eet. Diëten brengt bovendien veel nadelen met zich mee.

Een groot probleem is dat je met veel diëten vaak te weinig van de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en dat de voeding eenzijdig is. Dit belast je lichaam en kan zelfs je organen schaden. Sommige diëten zijn minstens net zo ongezond als het hebben van overgewicht. Daarnaast zijn veel diëten niet lang vol te houden en is het effect vaak tijdelijk. Misschien val je twee of drie kilo af in een maand, maar verval je vervolgens weer in je oude eetpatroon. Niet alleen ben je hierdoor binnen de kortste keren weer terug op je oude gewicht, maar je kunt er zelfs zwaarder van worden. Er ontstaat het zogenaamde jojo-effect, waardoor je gewicht constant schommelt.

Hoe moet je dan afvallen?

Als diëten niet werkt hoe verlies je dan gewicht? Het belangrijkste is dat je jezelf een gezonde levensstijl aanleert die is vol te houden. Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet. Dat betekent echt niet dat je nooit eens iets ongezonds mag eten, maar het moet geen routine worden. Om jezelf bewust te maken van wat je eet, hou je het beste een eetdagboek bij. Ook kun je de hulp van een diëtist inschakelen. De eerste drie uur dieetadvies per kalenderjaar worden standaard vergoed vanuit de zorgverzekering. Wil je meer behandeluren vergoed krijgen? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Beweeg daarnaast regelmatig. Voldoende bewegen is ontzettend belangrijk. Je hoeft hiervoor echt niet twee keer per week naar de sportschool. Sterker nog, het is veel gezonder om iedere dag een halfuur tot een uur matig intensief te bewegen. Ga met de fiets naar werk, probeer 10.000 stappen per dag te zetten of koop een 25-rittenkaart bij het zwembad, zodat je regelmatig baantjes kunt zwemmen.


Gepubliceerd: 14-03-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl