Populariteit superfoods neemt fors toe

Partnerbericht

Superfoods zijn voedingsmiddelen die in de afgelopen jaren veel in de spotlights staan. En iedereen heeft er wel een mening over. De benaming is ook zeer breed interpreteerbaar. Zo kun je bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen betitelen als superfood als er een hoge dosis vitamines of voedingswaarden in zitten. Zijn die niet op natuurlijke basis aanwezig dan heb je de keuze om die in de vorm van supplementen als pillen, drankjes en poeders in te nemen. Vooral in de sportwereld is er een enorme markt voor superfoods. Het blijft altijd wel raadzaam om je goed te laten adviseren voordat je aan een bepaald programma of dieet van superfoods gaat beginnen. En een teveel aan superfoods innemen, zal zeker niet leiden tot een toename van een betere en gezondere levensstandaard.

Zo is goede voeding eigenlijk belangrijk voor iedereen. Dus het is niet alleen belangrijk voor sporters of mensen met een actieve levensstijl. Juist mensen met een normale levensstijl kunnen baat hebben bij superfoods. Het is daarom ook verleidelijk om maar van alles te gaan slikken. Het lijkt wel of voor elke kwaal of incompetentie wel een middel op de markt is. Zo zouden er voedingsstoffen zijn die bijvoorbeeld immuniteit stimuleren of hart- en vaatziekten voorkomen. Daarnaast zijn er superfoods die de libido verhogen, helpen afvallen, huidveroudering en depressies verminderen of helpen voorkomen. In algemene zin blijft het altijd raadzaam om bij bepaalde medische klachten een huisarts of een voedingsspecialist te raadplegen.

Vitamines

Daarentegen is het algemeen bekend dat een bepaalde basis aan vitamines goed is voor je gezondheid en vitaliteit. We weten allemaal dat vitamines in fruit en ijzer in groenten onontbeerlijk zijn voor een gezonde leefwijze. Die vitamines helpen je onder andere bij het leveren van energie. Een topsporter die zich dagelijks vergrijpt aan vette patat en frikandellen en flink wat liters bier naar binnen giet zal zeker mindere prestaties leveren dan degene die een strikt sportdieet volgt. Naast de training zullen superfoods bij sporters leiden tot energielevering, minder spierpijn en ook de spiermassa vergroten. Het bewijs hiervoor zijn de dijen van baanwielrenners. De perfecte combinatie van techniek, training, materiaal en voeding leverden Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli uiteindelijk de zo begeerde gouden plakken op tijdens de Olympisch Spelen in Tokio van 2021. Het mag dus duidelijk zijn dat alleen het tot je nemen van superfoods niet genoeg is om tot extreem goede prestaties te komen. Dat hangt af van veel factoren en ook hoe sterk je mentaal in elkaar steekt.

Zit je op een laag energieniveau dan is een bekende energie-vitamine B12. Deze vitamine wordt ook wel cobalamine genoemd. Dat komt omdat Vitamine B12 onder andere het natuurlijke energieniveau ondersteund. Daarbij is deze vitamine belangrijk voor veel meer functies in ons lichaam, waaronder het immuunsysteem en het geheugen. Er zijn verschillende groepen die lastig voldoende B12 uit voeding kunnen halen, waaronder vegetariërs en veganisten. Voor deze groepen wordt aanvulling met een supplement geadviseerd in de vorm van Vitamine B12 tabletten. B12 mag misschien belangrijk zijn, het is zeker niet de enige vitamine die we binnen moeten krijgen om gezond te leven. Het blijft nog altijd aan te raden om een afwisselend voedingspatroon te hanteren. De schijf van vijf is hierbij het klassieke en zeer betrouwbare hulpmiddel. Eet daarom altijd voldoende groente en fruit. Volkoren producten zijn bijvoorbeeld stimulerend voor een goede spijsvertering. Variatie is ook belangrijk waarbij minder vlees en meer plantaardig het advies is. Varieer daarom met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. En vergeet tot slot nooit genoeg te drinken, zoals zuivel, vruchtensappen, voldoende kraanwater en thee of koffie.


Gepubliceerd: 21-04-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl