Verpakt onder beschermende atmosfeer

Bij de opkomst van de gasverpakking of zoals de wet zegt: "Verpakt onder beschermende atmosfeer" nu ruim 20 jaar geleden was de industrie zeer enthousiast, een wondermiddel!. Verpakt in een mengsel van koolzuur- en stikstofgas zou de houdbaarheid van alle verse producten met een aantal dagen verlengen. De afwezigheid van zuurstof en de aanwezigheid van koolzuurgas remt de bacteriegroei en vertraagt het bederfproces.

Zuurstof

Al snel bleek het wondermiddel gebreken te vertonen. Vers vlees verkleurde bruin door de afwezigheid van zuurstof. Het gasmengsel moest worden aangepast om bruinverkleuringen tegen te gaan. Bij vochtige producten loste het koolzuurgas op en trok de verpakking ongewenst vacuüm. In de groentesnijderij ging de verpakking bol staan (de consument associeerde dit met bederf) door de gassen die bij de ademhalingsprocessen van de verse groente worden afgegeven en niet konden ontsnappen.

Gaatjes prikken

De oplossing voor dit laatste probleem was snel gevonden door aan het eind van de verpakkingslijn een werknemer met een dunne speld gaatjes in de verpakking te laten prikken. Tegenwoordig kan deze werknemer vervanger worden door een apparaat dat online met behulp van een laserkop gaatjes prikt in de verpakking. Dit microperforatiesysteem kan worden afgesteld voor ieder product. Het ene product ademt nu eenmaal meer (meer gaatjes in de verpakking) dan het andere product. De zeer fijne gaatjes zorgen ervoor dat door de uitwisseling van gassen met de omgeving het ideale zuurstofpercentage in de verpakking heerst. De ademhaling van het product komt tot rust en dit verlengt de houdbaarheid.

Dit is nog maar een van de vele voorbeelden van de huidige geavanceerde verpakkingstechnieken. Gecombineerd met uitermate hygienische productieomstandigheden is het mogelijk geworden een grote variatie gebruiksklare en/of eenvoudig te bereiden producten op de markt te brengen.

Auteur

Gepubliceerd: 17-11-2022

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl