Gezond eten = gezonde ogen

Partnerbericht

Gezond eten draagt in grote mate bij aan een goede gesteldheid van je lichaam. Niet alleen zul je merken dat een gevarieerd en gebalanceerd dieet ervoor zorgt dat je op een gezond gewicht blijft, maar ook heeft het een direct effect op je mentale welzijn.

Onderzoek wijst uit dat gezond eten bepaalde oogaandoeningen kan voorkomen. Welke voeding je moet eten voor gezonde ogen, naast uiteraard het dragen van de juiste lenzen en goede oogverzorging, lees je in deze blog.

Het effect van oranje groenten op je ogen

Misschien herinner je het je nog uit kinderprogramma’s of uit de tijd dat je een konijn hebt gehad: oranje groenten zijn goed voor je ogen. Oranje groenten bevatten namelijk bètacaroteen, wat het lichaam om kan zetten in vitamine A. Vitamine A zorgt voor het goed functioneren van je ogen, omdat het droge ogen voorkomt en je nachtzicht op peil houdt. Ook helpt het eten van wortels om maculadegeneratie te voorkomen, waartegen het dragen van contactlenzen niet kan helpen. Een halve wortel per dag is dus een goede gewoonte voor de staat van je ogen!

Omega 3-vetzuren in olijfolie en zalm

Omega 3 zijn onverzadigde vetzuren, die een aantoonbaar positief effect hebben op de gesteldheid van je ogen. Wanneer je een tekort aan omega 3-vetzuren hebt, vergroot je de kans op oogziekten, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en droge ogen. In olijfolie en zalm zitten veel omega 3-vetzuren, wat dus belangrijk is om te eten om je ogen gezond te houden. Zowel jonge als oude mensen hebben veel baat bij het eten van deze vetzuren, hoewel voornamelijk ouderen met het eten van omega 3-vetzuren de verslechtering van hun ogen kunnen tegengaan. Houd je niet zo van zalm? Ook andere vette vis, zoals tonijn en makreel, houden jouw ogen op peil en voorkomt dat je lenzen moet gaan dragen.

Gezonde ogen door citrusvruchten

Niet alleen zijn citrusvruchten ontzettend lekker, maar zijn ook nog eens goed voor je ogen! Kiwi’s, sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen zitten boordevol vitamine C, wat bijdraagt aan beter zicht. Ook beschermt het bepaalde cellen, waarmee oogaandoeningen voorkomen kunnen worden.

Zorg ervoor dat je groenten met vitamine C niet langdurig kookt, omdat de vitamines dan oplossen in het water en niet meer door het lichaam worden opgenomen.

Kortom, gezond eten is van groot belang voor je eigen lichaam, maar bovenal belangrijk voor de gesteldheid van je ogen! Het is echter niet gezegd dat jouw ogen helemaal niet achteruit kunnen gaan door het eten van oranje groenten, omega 3-vetzuren en citrusvruchten.


Gepubliceerd: 22-03-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl