Wat eet je voor het sporten?

Partnerbericht

Iedereen sport met een ander doel en mindset. De één gaat naar de sportschool om even lekker te ontladen, terwijl de ander er tegenop kijkt, omdat het een noodzakelijk kwaad is vanwege een paar pondjes die er af moeten. Wat jouw doel ook is, je wilt alles uit je sessie in de sportschool halen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je genoeg energie hebt om helemaal voluit te gaan. Maar met een volle maag de sportschool betreden is ook weer geen fijn gevoel. Daarnaast wil je natuurlijk dat jouw bezoek aan de sportschool ook het beoogde resultaat biedt. Dan is een vette hap halen voorafgaand aan je sportsessie niet erg behulpzaam. De vraag 'Wat eet ik voor een sportsessie?' is dan ook één van de vragen die het meest gesteld wordt in de sportschool. Dit wordt bevestigd, wanneer er navraag wordt gedaan bij een personal trainer in Ridderkerk. Wat hier het antwoord op is? Lees snel verder.

Genoeg energie

Of je nu wilt aankomen of afvallen, in beide situaties is het belangrijk dat je voor het sporten genoeg energie hebt. Dit kan alleen doordat je vooraf genoeg brandstof tot je hebt genomen. Wat wel verschil maakt, is de soort workout die je gaat doen. Qua workouts kun je grofweg tussen twee zaken een onderscheid maken; enerzijds de cardio workout en anderzijds de kracht workout. Dit vraagt wel om een ander voedingsadvies, maar voor beide geldt wel dat het goed is om vooraf iets te eten, maar ook weer niet te veel. Tijdens het sporten zet je je lichaam behoorlijk aan het werk. Wat je je wellicht niet altijd realiseert is dat je dat ook doet wanneer je een zware maaltijd tot je neemt, het verteren kost je lichaam ook energie. Dit tegelijk doen vind je lichaam niet fijn, dus wacht met een zware maaltijd tot na het sporten en ga voor het sporten voor een lichte snack. Een zware maaltijd kan wel, maar wacht dan minstens een uur voordat je gaat sporten.

Kracht versus cardio

Waar het gaat om eten voor je workout is het van belang onderscheid te maken tussen wat voor workout je gaat doen. Wanneer je een kracht workout gaat doen is er minder behoefte aan veel koolhydraten, dan wanneer je een cardiosessie gaat doen. Een banaan of mueslireep zijn vaak al voldoende suikers voor een krachtsessie en zelfs ’s ochtends een krachtsessie op een nuchtere maag is prima. Mits je daarna maar genoeg eiwitten tot je neemt, dat is bij kracht workouts cruciaal.

Bij een cardio workout hangt het erg af van de duur en intensiteit. Train je langer dan een uur? Dan is het aan te raden vooraf voldoende koolhydraten te nemen. Dit kan een banaan gecombineerd met een boterham zijn, maar ook havermout met fruit zijn goede opties. Koolhydraten zijn namelijk de brandstof bij cardiosessies. Ook bij cardio is een herstelmaaltijd na de sessie belangrijk, maar hier is de combinatie van vetten, eiwitten en koolhydraten zeer nodig. Aan alleen eiwitten heb je niet genoeg.

Kortom, ga je kort en explosief trainen dan is iets met snelle suikers aan te raden om in te nemen voor het sporten. Ga je lang trainen en is dit een cardio workout? Dan is meer koolhydraten nemen aan te raden. Qua sporten en eten is de maaltijd ná de tijd minstens zo belangrijk. Hiermee geef je je lichaam de bouwstoffen om weer helemaal optimaal te herstellen. Succes!


Gepubliceerd: 08-06-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl