Hoe ziet een professionele keuken er eigenlijk uit?
Partnerbericht
Als (toekomstige) eigenaar van een restaurant of andere horecazaak, kun je niet zonder een professionele keuken. Vooral als je werkt met verse ingrediënten en biologische producten om je klanten gezonde producten voor te schotelen. Maar hoe ziet een professionele horecakeuken voor de moderne professionele kok er eigenlijk uit? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten.
Voldoende werkruimte
Het bereiden van gezonde en lekkere gerechten voor je klanten is onmogelijk zonder voldoende werkruimte. Zorg er dus voor dat het werkblad ruim genoeg is, aangezien het snijden van groente, kruiden en overige ingrediënten behoorlijk wat plek vergt. Niet alleen voldoende werkplek, maar ook de indeling speelt een rol. Iets waar een horeca groothandel alles van af weet. Denk aan de afstand van de spoelbakken tot het fornuis bijvoorbeeld, evenals extra werkruimte voor de mis en place.
Genoeg opbergruimte
Naast werkruimte dient een professionele keuken ook te beschikken over voldoende opbergruimte. Iets dat vooral in kleinere keukens een uitdaging is. Het is essentieel om de ruimte dus zo efficiënt mogelijk in te richten en er geen waardevolle plek verloren gaat. Ook is het belangrijk dat alles op een hygiënische manier kan worden opgeborgen en er dus niets daadwerkelijk op de grond staat. Je kunt je hiervoor laten inspireren door een showroom te bezoeken. Of tijdens etentjes een blik in de keuken van andere ondernemers te werpen, om ideeën op te doen hoe het wel of juist niet moet.
De juiste apparatuur
Als het duidelijk is hoeveel werk- en opbergruimte er nodig is, is het tijd voor een ander onmisbaar onderdeel. De keukenapparatuur is misschien zelfs wel het belangrijkste element van een horecakeuken. De apparatuur van professionele keukens is niet te vergelijken met die van consumenten, aangezien ze veel intensiever worden gebruikt en ook grotere hoeveelheden moeten aankunnen. Daarom is het essentieel om te kiezen voor kwalitatieve apparaten, die specifiek zijn gemaakt voor restaurants en horeca ondernemingen.
Eenvoudig schoon te maken
Een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar in de praktijk erg belangrijk is, is de hygiëne. We hebben het in dit geval over de hygiëne van de keuken zelf, die veel makkelijker te onderhouden is als de keuken eenvoudig schoon te maken is. Aangezien ook het toezicht hierop steeds strenger wordt. Denk aan keukens met zo min mogelijk handgrepen, hoekjes en randjes waar viezigheid in kan komen. Horeca apparatuur is vaak ook zo gemaakt dat het eenvoudig schoon te houden is, zodat je altijd in een heerlijke frisse keuken staat te werken.
Koel houden van producten
Tenslotte is er één categorie op het gebied van keukenapparatuur die we even apart willen uitlichten en dat is de koeling. Professionele keukens hebben namelijk veel meer ruimte nodig voor het koel houden van producten, waarbij je kunt denken aan dranken, maar ook aan vriezers voor verse producten. Dit laatste is een zeer belangrijk onderdeel op het gebied van voedselveiligheid. Vooral beginnende ondernemers doen er goed aan om wat extra ruimte vrij te laten, dat op een later moment kan worden gebruikt voor extra koelcellen of vriesruimte. Zo kun je jouw professionele keuken op ieder gewenst moment uitbreiden als de zaken goed gaan.
Gepubliceerd: 16-07-2024
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.