De 7 gezondheidsvoordelen van yoga

Partnerbericht

Yoga is een eeuwenoude filosofie en levensstijl, waarvan de bewegingen (‘asana’s’) het meest bekend zijn in onze westerse maatschappij. Yoga is de laatste jaren erg in populariteit toegenomen – en dat is niet voor niets! Er zijn talloze yogastijlen en -poses en hierdoor is er voor ieder wat wils. Balans in zowel het lichaam als in de geest, en ook de verbinding hiertussen, staan centraal. De focus op de ademhaling zorgt ervoor dat je steeds terugkomt in het huidige moment. Er zijn nog veel meer redenen om op de yogamat te stappen – wij noemen 7 gezondheidsvoordelen van yoga.

1. Flexibiliteit

Wanneer je aan yoga denkt, zie je wellicht iemand voor je die de meest flexibele en balans vereisende houdingen aanneemt. Dit is zeker niet het (hoofd)doel van yoga, maar je kunt je flexibiliteit met bijna elke yogastijl goed trainen. Of je nu actief beweegt, of een rustigere sessie hebt, in veel yogaposes rek je je lichaam. Zeker bij rustigere, statische yogastijlen, zoals yin, waarbij je langer in een houding blijft, kan je lijf in een diepere stretch komen. Door hier bewust naartoe te ademen, kan het doorwerken tot in je bindweefsels. Hiermee houd je je lijf soepel. Tip: wanneer je lang in een houding blijft, is het fijn om je lichaam goed te ondersteunen en echt in de houding te kunnen zakken. Denk hierbij aan een yogadeken, yogablokken of een yoga bolster.

2. Sterkere spieren

Hoewel er bij yoga geen gewichten of fitnessapparaten aan te pas komen, kun je met je lichaamsgewicht goed je spieren trainen. Met bijvoorbeeld ashtanga yoga, power yoga en vinyasa yoga, ben je actief in beweging. De houdingen die bij deze stijlen horen en ook de overgangen tussen de poses, vergen balans en kracht. Ditzelfde geldt voor hatha yoga, een van de oudste yogastijlen, maar deze vorm is statischer en vraagt meer om uithoudingsvermogen.

3. Betere doorbloeding

De bloedsomloop in je lichaam wordt door de beweging, stretchen en ademhaling gestimuleerd. Een betere doorbloeding kan ondersteunen bij het verlagen van bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. Ook kunnen afvalstoffen hierdoor beter worden afgevoerd en ontstekingen verminderen.

4. Minder stress

Ademhaling en stress zijn sterk met elkaar verbonden; wanneer je gestrest bent, zal je ademhaling hoger zitten en frequenter zijn. Omdat bij iedere yogastijl de focus ligt op je ademhaling, word je je hier bewuster van en zal deze ook makkelijker vertragen en zakken. Dit bevordert weer de ontspanning van je lichaam en geest. Yoga nidra is een yogastijl die specifiek gericht is op een diepe ontspanning en geeft je lichaam zelfs het gevoel alsof je hebt geslapen, wat ontzettend heilzaam is in een druk bestaan. Daarnaast wordt meditatie vaak toegepast in yoga, waarmee je oefent om meer aanwezig te zijn in het moment en bij jezelf. Je hoeft voor meditatie trouwens niet stil te zitten; ook juist een actieve yogasessie kan je terugbrengen in je lijf en het nu, zeker wanneer je je aandacht bij je ademhaling houdt. Als je veel onrust ervaart in je lichaam of hoofd, kan dit soms effectiever zijn dan een stille meditatie.

5. Betere houding

Wanneer je yoga beoefent, gaat er ook veel aandacht naar je houding, om zo de poses correct uit te voeren en blessures te voorkomen. Het bewustzijn van je houding op de mat kan al helpen om in het dagelijks leven ook te voelen of je een verkeerde houding aanneemt. Daarnaast train je je spieren die een goede houding ondersteunen in de yogaposes, waardoor het makkelijker wordt om dit buiten je yogasessie toe te passen.

6. Verbeterde ademhaling

Het is al een aantal keer genoemd; de ademhaling is een centraal onderdeel van yoga. Het helpt je de houdingen beter uit te voeren of vol te houden en creëert ontspanning waar er spanning is. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in zowel lichaam en geest. Daarnaast verhoogt een bewuste ademhaling het zuurstofniveau in je bloed en helpt het je longcapaciteit te vergroten. Ook je hartslag daalt met een diepere ademhaling.

7. Meer focus en concentratie

In de tijd en maatschappij waarin we leven, zijn afleidingen overal om ons heen en is het lastig om een lange concentratieboog te behouden. Het aanwezig zijn in het moment tijdens je yogasessie, zorgt ervoor dat je je focus traint. Ook oefen je tijdens veel yogastijlen met balans, waarbij het helpt om je te concentreren op één punt. Deze concentratie kun je ook weer meenemen wanneer je van de mat afstapt en de rest van je dag ingaat. Of je nu je kracht wilt trainen, leniger wilt worden of een moment van diepe ontspanning wilt inbouwen; yoga leent zich hier in ieder van deze gevallen goed voor. Rol je yoga mat uit en doe het zo rustig of actief als je wilt. Je zult na verloop van tijd merken dat zowel je lichaam als je geest er blij van worden!


Gepubliceerd: 01-08-2024

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl