De Bagel

Langzamerhand ontdekt ook Nederland de bagel die in Amerika een vast onderdeel is van het ontbijt (Bagel met cream cheese en een Starbucks koffie). De bagel is een rond broodje met een gat erin die qua vorm vergelijkbaar is met een donut. Kenmerkend voor de productie van een bagel is dat het deeg na kneden en rijzen wordt ondergedompeld in kokend water waaraan melassestroop is toegevoegd en vervolgens gebakken.

Over de herkomst van de bagel doen verschillende verhalen de ronde. Vast staat dat de bagel ergens uit Midden- of Oost-Europa komt. Volgens de overlevering zag de eerste bagel in 1683 in Wenen het daglicht. De stad had net het beleg van de Turken overleefd. Uit dank voor de hulp van de Poolse koning Jan Sobiesky (1629 – 1696, “De redder van Wenen”), maakte een lokale joodse bakker een broodje in de vorm van een stijgbeugel, een Bögel. Deze naam werd later verbasterd tot bagel. De Joodse historicus Daniel Gold van de Universiteit van Haifa, die zich bezighoudt met de geschiedenis van voedsel, beweert echter dat dit verhaal niet kan kloppen, omdat het Jiddische woord biygel, broodje, al voorkomt in de archieven van de Poolse stad Krakau uit de zestiende eeuw. Pools-joodse immigranten introduceerden het recept in hun nieuwe vaderland.

De eerste Amerikaanse bagel werd in 1896 gesignaleerd in een bakkerij aan de Lower East Side in Manhattan (New York), om precies te zijn, op nummer 15 van Clinton Street (net om de hoek van East Houston Street). In Nederland eet je de lekkerste bagel in Den Bosch aan de Hooge Steenweg bij de franchiseketen Bagel & Beans geserveerd met een heerlijk kop koffie.

Auteur

Gepubliceerd: 01-12-2009

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl