OVERGEWICHT, en wat er aan te doen

Het volgen van een dieet staat na het stoppen met roken tweede op de lijst met goede voornemens in het nieuwe jaar. Na de feestdagen met zijn overdadige diners en oliebollen voelt menigeen zich weer te dik, zeker met het oog op het naderende voorjaar, waar we de dikke verhullende truien moeten omruilen voor strakke T-shirts en bikini of zwembroek. De reclame voor afslankmiddelen op TV en in tijdschriften neemt in deze periode dan ook sterk toe.

De enige manier om van die paar pondjes te veel af te komen is: afvallen.

Wat de afslankindustrie je ook wilt doen geloven bij afvallen gaat het er om het overtollige reservevet kwijt te raken. Als je begint met afvallen dan vliegen de kilo's eraf. Dit is echter niet het resultaat van het zojuist gekochte afslankmiddel. Als je minder gaat eten raak je als eerste lichaamsvocht en darminhoud (ontlasting) kwijt en dat kan al gauw een paar kilo zijn. Pas later is het vetweefsel - waar het uiteindelijk omgaat - aan de beurt. Dit proces gaat veel langzamer.

Verbranden van het opgeslagen lichaamsvet levert per gram vet gemiddeld 7 - 7,5 kilocalorieën aan energie op. Willen we nu afvallen dan moeten we minder kilocalorieën opnemen (door minder te eten) dan het lichaam voor zijn eigen energievoorziening nodig heeft. Bijvoorbeeld: een vrouw verbruikt gemiddeld 2100 kcal per dag. Wil zij afvallen en gaat ze per dag slechts 1200 kcal eten dan komt het lichaam dagelijks 900 kcal tekort en zal dat tekort aanvullen door het opgeslagen reservevet te verbranden. De vrouw valt af. In dit voorbeeld komt dat neer op een gewichtsverlies van 120 gram per dag of 840 gram per week. Combineren we minder eten met meer bewegen, zodat de dagelijkse energiebehoefte van het lichaam stijgt van 2100 kcal naar bijvoorbeeld 3000 kcal of meer (afhankelijk van de intensiteit waarmee men sport) dan vallen we dus sneller af.

Deze simpele biochemische en rekenkundige benadering gaat in de praktijk niet voor de volle 100 % op, omdat de mens nu eenmaal geen machine is en biologisch iets gecompliceerder in elkaar zit. Dit neemt niet weg dat vermindering van het aantal kilocalorieën (dus minder eten) nog steeds de enige manier blijft om die paar pondjes kwijt te raken. De oude volkswijsheid: "Ieder pondje gaat door het mondje" geldt nog steeds.

Auteur

Gepubliceerd: 03-03-2005

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl