Rundvlees en kalfsvlees in de voedingswaardetabel
Partnerbericht
Rundvlees en ook kalfsvlees spelen al zo lang dat het een rol speelt in onze keuken, we praten hier dan ook echt over jaren en jaren. We zijn immers al ongelofelijk lang verknocht aan producten als een sappige biefstuk en ook een overheerlijk stukje kalfsoester. Het zijn immers vleessoorten welke wereldwijd worden gewaardeerd. Toch vragen we ons zo nu en dan af wat deze vleessoorten nou eigenlijk zo ontzettend geliefd maakt? Misschien een net zo belangrijke vraag is, hoe scoren ze op het gebied van voedingswaarde? In onze blog gaan wij eens dieper in op de voedingswaardetabel en dit in combinatie met rundvlees en kalfsvlees. We hopen dat je met behulp van onze blog een goede en ook bewuste keuze kunt maken.
Wat is het verschil tussen rundvlees en kalfsvlees?
Voor dat we beginnen moeten we het natuurlijk eerst eens gaan hebben over het verschil tussen rundvlees en kalfsvlees. Wat is rundvlees precies? Dit is vlees dat afkomstig is van de volwassen runderen, dit in tegenstelling van kalfsvlees wat altijd afkomstig is van jonge runderen tussen de 6 en 8 maanden oud. Geloof het of niet maar het verschil in leeftijd heeft echt veel invloed op de smaak en ook op de textuur en voedingswaarde.
- Rundvlees Het rundvlees staat immers bekend om zijn diepe en vooral rijke smaak, rundvlees is vaker wat steviger van structuur en is ook nog eens een ontzettend populaire keuze voor alle steaks, gehakt en niet te vergeten stoofschotels.
- Kalfsvlees daarentegen is vele malen zachter en ook subtieler van smaak, je zou zelfs kunnen zeggen dat het ook vele malen malser is. Kalfsvlees zul je dan ook vaker terugvinden in de meer verfijnde gerechten zoals bijvoorbeeld kalfsmedaillon of zelfs osso buco.
Beide vleessoorten bevatten ontzettend belangrijke voedingsstoffen, toch zitten er verschillen in hun samenstellingen.
Voedingswaarde van rundvlees
We kennen rundvlees als een ontzettend rijke bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Laten we eens gaan kijken naar enkele belangrijke feiten omtrent rundvlees:
- Eiwitten
Wat we weten van rundvlees is dat het tussen de 20 en 25 gram eiwitten per 100 gram bevat. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de vleessoort, maar in de regel is rundvlees uitermate geschikt voor alles omtrent spieropbouw en ook herstel.
- Vetten
Binnen rundvlees kan het vetgehalte ontzettend variëren, dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de vleessoorten die jij kiest, zo hebben bijvoorbeeld vleessoorten zoals biefstuk en rosbief een aanzienlijke hoeveelheid minder vet dan dat een rib-eye heeft.
- Vitamines en mineralen
Rundvlees, we mogen het niet vergeten maar het zit boordevol ijzer, vitamine B12 en zink. Deze drie zorgen respectievelijk voor de transport van het zuurstof in het bloed, de energieproductie en het zenuwstelsel en ook zeker voor een gezond immuunsysteem.
Voedingswaarde van kalfsvlees
Kalfsvlees heeft in principe een veel lichter voedingsprofiel dan dat rundvlees heeft, dit maakt het immers populair bij mensen die op zoek zijn naar mager vlees. Laten we eens kijken aar de voedingswaarde van kalfsvlees:
- Eiwitten
Wat meteen opvalt is dat ook rundvlees net als kalfsvlees een ongelofelijk goede bron is van hoogwaardige eiwitten. Kalfsvlees bevat gemiddeld 20 tot 23 gram eiwit per 100 gram.
- Vetten
We weten dat kalfsvlees in de regel vele malen magerder is dan dat rundvlees is. Kalfsvlees heeft bijvoorbeeld maar 2 tot 5 gram vet per 100 gram, dit is natuurlijk wel volledig afhankelijk van het type snit. Dit maakt kalfsvlees tot een aantrekkelijke keuze voor wie druk bezig is met zijn vetinname.
- Vitamines en mineralen
Kalfsvlees bevat natuurlijk minder ijzer dan rundvlees. Toch is kalfsvlees nog steeds een uitstekende bron van ijzer. Kalfsvlees is ook nog eens rijk aan vitamine B12 en kalium, dit is weer ongelofelijk belangrijk voor de spierfuncties.
Hoe kies je gezond rund of kalfsvlees?
Wanneer je een keuze moet maken met vlees is het ongelofelijk belangrijk dat je goed let op de kwaliteit en ook zeker de herkomst. Je wilt het liefste gaan voor vlees van dieren die op een diervriendelijke en duurzame wijze zijn gehouden. Hier komt het begrip “vlees van de boer” dan ook bij kijken. Hier worden dieren voornamelijk op een hele respectvolle manier gehouden en geslacht. Dit doet ook iets met de kwaliteit van het vlees. Kies daarnaast voor de meer magere vleessoorten wanneer je op je vetinname wilt letten. Met rundvlees kun je dan het beste denken aan biefstuk, rosbief en ossenhaas. In het geval van kalfsvlees hebben we het dan over kalfsmuis en kalfsfricandeau, dit alles zijn goede magere opties.
Conclusie
Vleesch.nl snapt als geen ander dat rundvlees en ook kalfsvlees ieder hun eigen plek hebben in de voedingswaardetabel. Beide zijn immers rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Daarnaast bieden ze een prachtige bijdrage aan een gezond en vooral gevarieerd dieet. Geniet met rundvlees en kalfsvlees niet alleen maar van de smaak, maar ook van alle voedingsvoordelen. Het belangrijkste blijft dat je gaat voor kwaliteit en ook echt geniet.
Gepubliceerd: 02-12-2024
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.