De oliebollenfabriek

Dat thuis op oudejaarsavond de lekkerste oliebol wordt gebakken is een fabeltje. De zelfbakkers zullen het ongetwijfeld niet met mij eens zijn, maar de beste oliebol komt uit de fabriek. Zelf oliebollen bakken wordt tegenwoordig nog door slechts 25 % van de huishoudens gedaan. De rest komt van de gebakkraam, banketbakker of fabriek.

De combinatie van goede bakapparatuur (oliebollen bakautomaat met doseerinrichting), juiste ingrediënten, verse olie en niet te vergeten de vakmanschap van de banketbakker garandeert een fabrieksbol die de test met de home made bol glansrijk kan doorstaan. Volgens Venema, de grootste fabrikant van oliebollen bakmachines, is een goede oliebol niet vet, luchtig met een krokante korst en een frisse smaak. Een oliebollenfabriek bakt in de decemberperiode al gauw 500.000 tot 1.000.000 oliebollen.’s Nachts gebakken en de volgende dag vers in de winkel. De oliebol is een vers product en invriezen geeft een groot kwaliteitsverlies.

Hoeveel oliebollen de Nederlander jaarlijks eet is niet precies bekend. Schattingen lopen uiteen van 50 tot meer dan 100 miljoen bollen. Houden we er rekening mee dat 15 % van de Nederlanders geen bollen eten en schatten we de rest op een consumptie van 5 bollen per persoon dan komt dit neer op ongeveer 70 miljoen oliebollen per jaar. De oliebollenfabriek neemt hiervan jaarlijks 10 - 15 miljoen bollen voor zijn rekening. Professionele oliebollenbakkers domineren jaarlijks de Nationale Oliebollentest van het AD. Door hen gebakken oliebollen komen al jaren als beste uit de test. We hoeven ons dus niet te schamen als we dit jaar geen zin hebben om zelf te bakken. Met een verse fabrieksbol kunnen we heel goed voor de dag komen.

Auteur

Gepubliceerd: 01-12-2010

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl