De megastal van Driek

Nederlanders zijn nog steeds grote vleeseters en willen, misschien niet meer dagelijks, het liefst een stukje vlees op hun bord. Er is echter steeds meer weerstand op de manier waarop dit stukje vlees wordt geproduceerd. Het boerenbedrijf wordt in een adem genoemd met de bio-industrie, antibioticagebruik, megastallen en mestoverschotten. De publiek opinie wordt daarbij voornamelijk gevoed door actiegroepen als Wakker Dier. Dit geeft een eenzijdig beeld. De gemiddelde consument heeft geen idee hoe het er werkelijk bij de boer aan toe gaat.

Megastal

Driek, de eerste boerenglossy moet hier iets aan doen. Het verhaalt van de moderne boer waar de boer niet meer zelf hoeft te melken, maar alleen zijn koeien moet aanleren zelf naar de melkrobot te gaan. De moderne ‘mega’stal kent een bezoekersruimte boven de stal met een mooi uitzicht op de dierenverblijven. De consument is bij Driek van harte welkom. Het gemengde bedrijf van de keuterboer met 30 koeien, een stel varkens en scharrelende kippen op het erf is niet meer van deze tijd. Om economische redenen is schaalvergroting noodzakelijk.

De verwerkende industrie hield zich tot nu toe opvallend stil. Met het rapport van de commissie Van Doorn (Oud-topman van ‘mega’vleesverwerker Vion) wordt een bijdrage geleverd aan de discussie. Als de veehouder het dierenwelzijn centraal stelt, geen overlast veroorzaakt en zijn bedrijf mooi inpast in zijn omgeving is de omvang van het bedrijf niet zo belangrijk, stelt Van Doorn. Met wereldwijd steeds meer monden te voeden is simpelweg de veestapel inkrimpen geen optie. Maar de weerstand tegen alles wat mega is, blijft groot. Maar is de megastal eigenlijk niet vergelijkbaar met de leerfabriek voor onze kinderen of het zieken(pak)huis voor onze zieken? Het zal de gemoederen nog wel enige tijd bezighouden.

Auteur

Gepubliceerd: 01-10-2011

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl