Vergoedingen leefstijlprogramma vanuit de zorgverzekering

Partnerbericht

Er zijn allerlei redenen waarom je op een andere manier wilt gaan leven. Dat kan vrijwillig zijn, bijvoorbeeld als je vindt dat je te dik bent of als je wilt stoppen met roken. Maar er zijn ook onvrijwillige oorzaken waarom je wel anders moet gaan leven. Zoals het ontstaan van een ziekte. Een goed voorbeeld is ouderdomsdiabetes. Het is een enorme toer om je levensstijl zo aan te passen dat je zo min mogelijk last hebt van die ziekte. Ter ondersteuning zijn er leefstijlprogramma’s ontwikkeld, die je kunt volgen. Vanuit de zorgverzekering zijn er mogelijkheden om je daarbij in de kosten tegemoet te komen.

Wat doet een leefstijlprogramma?

Met een leefstijlprogramma krijg je hulp bij het veranderen van je leven. Tijdens een leefstijlprogramma om af te vallen leer je op een andere manier om te gaan met voeding en om meer te bewegen. Ook wordt er gewerkt aan het aanbrengen van structuur in het bewegen en sporten. Het uiteindelijke doel is dat de veranderingen een vast onderdeel worden van je dagelijks leven. Want het is de bedoeling dat je niet weer terugvalt in de oude gewoontes. Daarom heet een leefstijlprogramma ook wel een leefstijlinterventie.

Vergoeding van leefstijlprogramma’s vanuit de basisverzekering

Het aantal leefstijlprogramma’s is bijzonder groot. Een klein deel daarvan wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betreft de programma’s die je begeleiden bij minder en gezonder eten, begeleiding bij meer bewegen, en programma’s die psychologische ondersteuning aanbieden om gedragsveranderingen teweeg te brengen. Samengevat gaat het altijd om leefstijlprogramma’s die gerelateerd zijn aan overgewicht. Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet je zoveel overgewicht hebben dat er sprake is van een gezondheidsrisico. Om te achterhalen of jij in aanmerking komt voor vergoeding voor zo’n leefstijlprogramma kun je een afspraak maken met je huisarts.

Leefstijlprogramma’s en aanvullende verzekeringen

Voor leefstijlprogramma’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering gelden vrij strenge regels. De belangrijkste voorwaarde is dat het programma voldoet aan de eisen in het programma ‘erkende leefstijlinterventie’. Leefstijlprogramma’s die hier niet aan voldoen worden door een aantal zorgverzekeraars toch vergoed als onderdeel van een aanvullende verzekering. Zij betalen doorgaans het volledige programma tot een maximum van 1.000 of 1.200 euro. Het gaat onder anderen om de verzekeraars Avéro Achmea, Interpolis, Zilveren Kruis en Pro Life. Voor een exact overzicht van de verzekeraars en de polissen kun je terecht bij de bekende onafhankelijke vergelijkers van zorgverzekeringen zoals je zorgverzekering 2020 vergelijken.

Tips voor het kiezen van zorgverzekeringen in 2020

Een onafhankelijke online zorgvergelijker is een handig hulpmiddel om er achter te komen wat voor jou een goede zorgverzekering is. Onthoud wel, dat jouw situatie het uitgangspunt is. Zet daarom eerst voor jezelf op een rij wat jij belangrijk vindt. Ben je gezond of heb je af en toe zorg nodig? Heb je een chronische aandoening of raak je regelmatig geblesseerd bij het sporten? In dat geval moet je opletten dat de zorg die jij nodig hebt wordt vergoed. Als je nooit zorg nodig hebt kun je kiezen voor een zo laag mogelijke premie. Maar kijk uit en neem niet teveel risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje.


Gepubliceerd: 08-11-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl