Hou je van koffie? Geniet en pluk de gezondheidsvoordelen

Partnerbericht

Een gezond kopje koffie? Het klinkt als een sprookje. Enkele jaren geleden zou iedereen daarmee ingestemd hebben, maar heel af en toe komen sprookjes ook uit. Neem alvast met een gerust hart je favoriete senseo pads en kies een ristretto om het te vieren, terwijl je de feiten over koffie leest.

Het slechte nieuws is veel minder slecht dan het lijkt

Eerst en vooral is het waar dat koffie de bloeddruk verhoogt en het hart een tikje sneller doet slaan. Jarenlang was de logische gevolgtrekking van die eigenschap dat koffie slecht is voor hart- en hersenaandoeningen. Oudere wetenschappelijke studies leken dat steeds weer te beamen, maar ze hielden geen rekening met wat men in het Engels “confounding factors” noemt. Deze verwarrende elementen spelen mee in onderzoeken, maar ze leveren vertekende resultaten op.

Inmiddels weten onderzoekers dat heel wat mensen met succes een gezonde levensstijl combineren met een geregeld bakje troost. Wie verstandig leeft, zorgt voor evenwichtige maaltijden, rookt niet en doet voldoende aan beweging. Nieuw wetenschappelijk onderzoek houdt hiermee rekening, en dat vertaalt zich ook in optimistische cijfers. Trouwens, een tijdje nadat je je koffie gedronken hebt, gaat je hart terug normaal slaan en zakt je bloeddruk ook weer. Dat “probleem” is dus van voorbijgaande aard.

Koffie en een gezonde levensstijl gaan uitstekend hand in hand

Om te beginnen, is koffie één van de “lightste” drankjes die er bestaan. Nul calorieën! En zelfs als een beetje melk en een zoetje voor jou onontbeerlijk zijn, kan koffie nog altijd passen in een vermageringsdieet. Er bestaat een ruime keuze heerlijke senseo pads om een smakelijke cappuccino te creëren. Heb je een toestel waar je een schuimlaag mee kunt maken, kijk dan even na of plantaardige melk ook geschikt is voor het apparaat. Als je calorieën of koolhydraten telt, helpt alles een beetje.

Trouwens, koffie dehytrateert niet. Ook dit is een foutieve aanname die gebaseerd is op het diuretische effect van koffie. Net zoals de werking op de bloeddruk, is deze werking niet blijvend. En ze weegt niet op tegenover de hoeveelheid vocht die je drinkt. Met 3 tot 6 kopjes dagelijks zorg je voor een evenwichtige vochtbalans. De enige uitzondering is als je zwanger bent, maar met een kindje op komst gaat sowieso je hele voedingsplan op zijn kop staan.

De wetenschap staat pas aan het begin

Het beste nieuws is waarschijnlijk dat recente onderzoeken ontdekt hebben dat koffie in bepaalde gevallen een gunstige werking heeft op je gezondheid. Het zou de kans op ouderdomsdiabetes verkleinen en er zijn hoopgevende resultaten bij koffie in de strijd tegen diabetes 2. Ook wie lijdt aan Parkinson en Alzheimer zou baat kunnen ondervinden.

Stokoude misvattingen over onze voedingswaren worden dankzij gerichte onderzoeken en proeven op hun kop gezet. De invloed van ons eten op ons lichaam is een nog tamelijk recente wetenschap. We doen op dit gebied vrijwel dagelijks nieuwe ontdekkingen en sommige daarvan zijn werkelijk baanbrekend. Daarom is het belangrijk dat je nooit luistert naar “wat iedereen zegt”, maar dat je je eigen mening vormt. De beste methode om gezond te blijven, is door op de hoogte te blijven van de recentste ontdekkingen op nutritioneel gebied. Lees de recentste artikels van toonaangevende uitgevers. En neem er maar een kopje koffie bij!


Gepubliceerd: 15-03-2021

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl