Feiten over drinkwater en de gezondheidsvoordelen

Partnerbericht

Drinkwater is essentieel voor ons bestaan, het helpt ons lichaam bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het smeren onze gewrichten, houdt het bloedvolume op peil, het spoelt gifstoffen uit het lichaam en het transporteert voedingsstoffen door het lichaam. Laten we niet vergeten dat het overgrote deel van het lichaam (van een volwassene), ongeveer 55% tot 60% uit water bestaat. Bij kinderen en baby's is het percentage zelfs nog hoger! Een gebrek aan wateropname, of meer waterverlies (zoals door zweten) of ongezond drinkwater resulteert in uitdroging. Dat kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Waterweetjes

Eén kop water van circa 237 gram water levert aan voedingswaarden 0 calorieën, 0 g eiwit, 0 g koolhydraten en 0 g vet. Water is hierdoor een uitstekende bron van hydratatie en kan tal van mineralen bevatten, waaronder calcium, fluoride, ijzer, kalium of natrium.

Enkele zaken die water niet bevatten;

  • Koolhydraten, zoals suiker, vezels of zetmeel, tenzij het smaakstoffen zoals sap bevat
  • Water bevat geen vet
  • Drinkwater bevat geen eiwitten
  • Vitamines en mineralen zoals calcium, fluoride, ijzer, kalium of natrium kunnen in het water zitten. Dit is afhankelijk van de bron of het waterfilter of gedestilleerd is.

Bepaalde gearomatiseerde of verbeterde waterproducten bevatten toegevoegde vitamines of elektrolyten.

Voordelen voor je gezondheid

Indien je iedere dag voldoende water drinkt, zorg je ervoor dat je je lichaam voldoende gelegenheid geeft om essentiële lichaamsfuncties hun werk te laten doen. Het drinken van water helpt je bijvoorbeeld bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en houdt je koel tijdens hetere omstandigheden.

Het voorkomt om deze reden dan ook dat je uitdroogt want zelfs een milde mate van uitdroging kan het fysieke functioneren beschadigen. Het geeft je het gevoel dat alles meer inspanning vereist om dingen te doen dan het normaal het geval is. Uitdroging kan soms ook hoofdpijn veroorzaken.

Watervariateit

Drinkwater in Nederland kun je op vele manieren verkrijgen. Uit de kraan, uit de fles, via voedsel, waterkan met filter, een eigen bron of uit andere vloeistoffen zoals melk, frisdrank, sap of zelfs koffie. Indien je niet zo’n liefhebber van water bent, kun je overwegen om een paar druppels smaakstof of een klein pakje kristallen toe te voegen. Het verandert je water niet in iets anders en voegt geen significante calorieën toe. Als je de smaak van gewoon water niet lekker vindt, is het toevoegen van een beetje smaakstof een goede manier om meer te willen drinken.

Zowat alles met vloeistof telt als water. Zelfs droog voedsel, zoals toast of crackers, bevat een beetje water. Sommige voedingswaren, zoals soep en watermeloen, bevatten meer water dan andere.

Ongeveer 20% van je waterinname komt van het voedsel dat je eet (dit neemt toe als je doorgaans veel fruit en groenten eet), en ongeveer 80% komt rechtstreeks uit vloeistoffen.

Waterveiligheid

Over het algemeen is het kraanwater in Nederland prima en veilig om te drinken. Het wordt gereguleerd door waterzuiveringsbedrijven en wordt regelmatig getest om er zeker van te zijn dat het vrij is van bacteriën en verontreinigingen. Indien je het kraanwater vies vindt smaken of de gezette thee daarvan niet lekker vindt, kun je overwegen om een waterfilter aan te schaffen, welke het water nog puurder maakt.

Als je drinkwater uit een privé-bron haalt, is het belangrijk dat je het laat testen om er zeker van te zijn dat het veilig is.

Flessenwater heeft een houdbaarheidsdatum, maar deze watersoort gaat over het algemeen erg lang mee. Na ongeveer een jaar kan de smaak enigszins veranderen, maar het water is nog steeds veilig om te drinken. Flessenwater draagt daarentegen wel bij aan het verloederen van onze natuur en de wereld aangezien plastic, waarin het is verpakt het milieu zwaarder belast dan kraanwater.


Gepubliceerd: 25-05-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl