De voedingswaarden van populaire lunchbroodjes
Partnerbericht

De voedingswaarden van populaire lunchbroodjes: Zo maak je de beste keuze
Broodjes zijn een van de populairste keuzes tijdens de lunch in Nederland. Ze zijn makkelijk, snel te bereiden en verkrijgbaar in eindeloze variaties. Toch is het niet altijd duidelijk welke voedingswaarde er precies in zit. Om je hierbij te helpen, bekijken we in deze blog de voedingswaarden van verschillende populaire broodsoorten en belegopties. Zo kun jij voortaan makkelijker een voedzame keuze maken.
Volkoren, wit of spelt: Wat is het verschil?
De basis van ieder broodje begint natuurlijk bij het type brood. Volkoren, wit en speltbrood hebben ieder hun eigen unieke voedingsprofiel:
Volkorenbrood
Volkorenbrood bevat de gehele graankorrel en daardoor meer vezels, vitaminen en mineralen dan wit brood. Door de aanwezigheid van deze vezels verzadigt volkorenbrood beter en draagt het bij aan een gezonde spijsvertering. Gemiddeld bevat een volkorenbroodje per 100 gram ongeveer 200 calorieën, 10 gram eiwit, 34 gram koolhydraten en 2 gram vet.
Wit brood
Wit brood is luchtig en licht verteerbaar, maar bevat minder vezels en voedingsstoffen doordat alleen het binnenste van de graankorrel gebruikt wordt. Een gemiddeld wit broodje bevat per 100 gram zo’n 220 calorieën, 8 gram eiwit, 44 gram koolhydraten en ongeveer 2 gram vet. Hoewel populair vanwege smaak en structuur, is wit brood minder voedzaam en vult het minder goed.
Speltbrood
Speltbrood wint steeds meer aan populariteit vanwege het gezonde imago. Spelt bevat iets meer eiwitten en mineralen dan gewoon tarwebrood, maar is qua calorieën en koolhydraten vergelijkbaar met volkorenbrood. Een gemiddeld speltbroodje bevat per 100 gram ongeveer 245 calorieën, 10 gram eiwit, 44 gram koolhydraten en 2 gram vet. Spelt is een goede keuze voor wie graag variatie wil in zijn voedingspatroon.
Opmerking: de opgegeven waardes zijn gemiddelde waardes en kunnen afhankelijk van het vochtgehalte afwijken van de waardes in de voedingswaardetabel. Met name bij spelt wijkt dit nogal af . De oorzaak hiervan is het hoge vochtgehalte van de opgegeven waarde.
Welke belegkeuzes dragen bij aan een betere voedingsbalans?
Naast de keuze voor het type brood is het beleg minstens zo belangrijk als het gaat om voedingswaarden. Beleg bepaalt immers sterk hoeveel calorieën, vetten en eiwitten een broodje bevat. Enkele voedzame belegkeuzes zijn:
- Mager vlees of kipfilet: Bevat weinig vet en veel eiwitten, wat bijdraagt aan spierherstel en verzadiging.
- Vis, zoals zalm of tonijn: Rijk aan gezonde vetten (omega-3 vetzuren) die goed zijn voor hart en bloedvaten.
- Hüttenkäse of zuivelspread: Mager beleg dat rijk is aan eiwitten, relatief weinig calorieën bevat en bovendien vegetarisch is.
- Groenten zoals avocado, tomaat of komkommer: Zorgt voor extra vezels, vitaminen en mineralen.
Voorbeelden voedzame lunchbroodjes
Wie op zoek is naar een gezonde lunchoptie kan kiezen uit talloze combinaties van brood en beleg. Enkele voorbeelden van voedzame lunchbroodjes zijn:
- Een volkorenbroodje met kaas, ham, sla, tomaat en ei: Deze combinatie biedt een mooie balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.
- Een speltbroodje met carpaccio, pijnboompitten en rucola: Een uitstekende bron van gezonde vetten en eiwitten.
- Een volkorenbroodje met kipfilet en avocado: Een smakelijke en gezonde optie dankzij hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten.
Dus of je broodjes wilt bestellen of zelf gaat maken, door bewust te kiezen voor zowel het type brood als het beleg, maak je van jouw lunchmoment een gezond én lekker feestje.
Gepubliceerd: 04-06-2025