Tips voor het plannen van een gezond en gevarieerd weekmenu

Partnerbericht

Veel mensen werken met een weekmenu. Ze schrijven elke week op wat er gegeten gaat worden. Dat is handig bij het doen van boodschappen en voorkomt ook de dagelijkse stress bij het bedenken van een gezonde maaltijd. Het kost wel wat tijd en planning, maar uiteindelijk levert het ook heel veel voordelen op. Je zal ook merken dat het je steeds makkelijker af zal gaan naarmate je het langer doet. Want hoe stel je een goed, gezond en bovenal gevarieerd weekmenu samen? Lees hieronder onze tips.

Maak gebruik van maaltijdboxen

Wist je dat een maaltijdbox thuisbezorgd wordt en je ook nog eens de mogelijkheid biedt om snel binnen een digitale omgeving verschillende recepten te kiezen? Groot voordeel hiervan is dat je jezelf niet druk hoeft te maken om het samenstellen van een weekmenu. Dit wordt voor een groot deel voor je gedaan. Bovendien rouleert het aanbod van recepten per week en komen er maandelijks nieuwe recepten bij. Op die manier is het een stuk gemakkelijker om echt gevarieerd te eten. Ook leer je veel meer nieuwe smaken, ingrediënten en gerechten proeven. Dingen die je anders misschien niet zelf had gekozen. Een leuke manier om meer variatie en spanning in je menu te brengen dus!

Kies een vast moment voor het maken van de planning

Het werkt niet om elke week op een andere dag de planning te maken. Dan mis je immers vaak al een aantal dagen. Probeer daarom echt wekelijks een vast moment in te plannen dat je even aan het weekmenu gaat zitten. Eventueel ook fijn als de rest van het gezin dan ook (grotendeels) aanwezig is. Samen hebben jullie vast meer inspiratie en kun je bijvoorbeeld voor elk gezinslid een favoriet gerecht aan het menu toevoegen. Zo zie je zeker blije gezichten deze week aan tafel.

Gooi restjes nooit weg

Het komt geregeld voor dat er restjes overblijven bij het bereiden van een gerecht. Denk aan een kwart komkommer, een klein beetje prei, een paar wortels, enzovoorts. Gooi dit dan zeker niet weg, maar bewaar het allemaal zorgvuldig. Dan heb je aan het einde van de week een flinke voorraad restjes. Deze kun je vervolgens gebruiken om een geheel nieuw gerecht mee te bereiden. Zo kunnen de meeste groenten wel verwerkt worden tot een saus of soep en zou je met restjes vlees een geheel nieuw wokgerecht kunnen maken.

Let er wel op dat je de restjes op de juiste manier bewaard. Zo kun je voordelig kopen en voorkom je voedselverspilling.

Themadagen

Vind je het altijd erg lastig om een weekmenu te verzinnen? Probeer dan themadagen uit. Denk bijvoorbeeld aan een dagje Mexicaans eten, een dagje simpele en gezonde maaltijden die binnen 15 minuten gemaakt kunnen worden, een dag iets met gehakt, een dagje zonder vlees, enzovoorts. Dit geeft meer houvast en maakt het gemakkelijker om een recept te vinden.


Gepubliceerd: 10-10-2022

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl