Handen wassen
Hygiëne begint bij handen wassen. Van kinds af aan worden we er door onze ouders op gewezen dat we onze handen moeten wassen: voor het eten, na toiletbezoek e.d., maar keer op keer blijkt dat niets zo moeilijk is als het opvolgen van deze eenvoudige hygiëneregel. Sommige mensen gaan nu eenmaal zeer onverschillig om met hun persoonlijke hygiëne.
Waarom is dit zeker voor werknemers in de voedingsmiddelenindustrie zo kwalijk. Op de menselijke hand bevindt zich naast de blijvende flora een zogenoemde tijdelijke flora, die een afspiegeling is van het contact dat de hand in de laatste uren heeft gehad. Na het vissen vindt men er de bacteriën uit slootwater; na toiletbezoek de menselijke darmflora (waaronder E. coli) en na het peuteren in de neus mogelijk de bacterie Staphyloccocus aureus (een beruchte ziekteverwekker). Het betreft dan al gauw enkele miljoenen bacteriën. De hand is het transportmiddel om bacteriën van de ene plaats naar de andere over te brengen. Bacteriën kunnen zich onder gunstige omstandigheden zeer snel vermenigvuldigen. Beginnen we met één bacterie dan kunnen dit er na vier uur al 65.000 zijn. Heb je je handen niet zorgvuldig gewassen dan kun je bij het vastpakken van een voedingsmiddel gemakkelijk 1.000 bacteriën overbrengen op het product. Na een gewenningsperiode van een paar uur groeien deze bacteriën in vier uur tijd uit tot een aantal van 64 miljoen en is het product bedorven.
Iedere werknemer betrokken bij de productie van voedingsmiddelen heeft de plicht zorgvuldig met zijn persoonlijke hygiëne om te gaan. Was daarom zorgvuldig je handen met water en zeep uit een dispenser om zo het aantal micro-organismen op de handen sterk terug te dringen. Droog ze daarna af met een papieren wegwerphanddoek. Katoenen en linnen handdoeken zijn uit den boze en een broedplaats van bacteriën, evenals afvegen aan je werkkleding.
Auteur
Frans M. de Jong
Gepubliceerd: 01-04-2009
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.