Dit is wat je over glutenallergie moet weten

Partnerbericht

Heb je regelmatig last van diarree of juist constipatie? Of last van een opgezette buik? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een glutenallergie of -intolerantie hebt. In dit artikel vertellen we je alles wat je daarover moet weten.

Wat is een glutenallergie?

Een glutenallergie wordt vaak coeliakie genoemd, waarbij je lichaam niet goed reageert op gluten. Het treft bijna 1% van de Nederlandse bevolking, wat natuurlijk erg veel is. Coeliakie is een auto-immuunziekte, en kan onherstelbare schade aanrichten als je er niet op tijd iets aan doet. Dit gebeurt doordat gluten een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaakt, waardoor het dunnedramslijmvlies beschadigt. De eerste stap bij het vermoeden van coeliakie is het afnemen van een Gluten Allergie Test, als je één of meerdere van de volgende symptomen hebt.

Symptomen

Glutenallergie symptomen verschillen per persoon en daarom wordt er niet altijd meteen aan een glutenallergie gedacht, met name bij volwassenen. Veel voorkomende klachten zijn:

  • een onregelmatige stoelgang, soms lange periodes van diarree en/of obstipatie
  • ontlasting die erger stinkt dan normaal en plakkerig is
  • een opgezette buik; bloating
  • minder eetlust en/of gewichtsverlies
  • buikpijn
  • een algeheel gevoel van malaise

Let op: deze klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Bij langdurige of hevige klachten is het altijd verstandig om hulp te vragen aan een medische deskundige.

Diagnose

Een glutenallergie kan veel schade aanrichten, omdat de darmvlokken kapot gaan als deze ziekte onbehandeld blijft. Gelukkig is er ook een beetje goed nieuws, want een glutenallergie is eenvoudig te diagnosticeren. Het kan bijvoorbeeld met “The Tester”; een thuistest waarmee je er snel en makkelijk achter komt of je wel of geen coeliakie hebt.

Je bestelt de test gewoon via de webshop en met een enkel druppeltje bloed weet je vrijwel meteen of je wel of niet allergisch bent voor gluten. Net als andere zelftesten, zoals bijvoorbeeld een zwangerschapstest, is de uitslag makkelijk af te lezen aan de hand van één of twee streepjes. Je hoeft dus niet eerst langs de huisarts voor een recept en je hele verhaal uit te leggen, als je een vermoeden hebt dat je niet tegen gluten kunt.

De test werkt op basis van een paar druppeltjes bloed, die je makkelijk bij jezelf kunt afnemen met een vingerprik. Alles zit inbegrepen bij de allergie zelftesten, waaronder een alcoholgaasje, vingerprik en transferpipet. De test is voor 97% accuraat, waardoor je dus een behoorlijk betrouwbare uitslag krijgt.

Tips

Hoewel het natuurlijk ontzettend vervelend is als je een glutenallergie hebt, is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Op deze manier kun je schade in je lichaam voorkomen. Omdat het een veelvoorkomend allergeen is, staat op vrijwel alle producten aangegeven of gluten wel of niet in een product zijn verwerkt.
Aangezien tarwe, rogge, haver, gerst en spelt allemaal gluten bevatten, kan het lastig zijn om glutenvrije producten te vinden. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals bijvoorbeeld boekweitmeel dat zowel geschikt is voor het bakken van brood als het maken van pannenkoeken. Ook gierst is glutenvrij en tegenwoordig is er zelfs glutenvrije haver te verkrijgen. Hoewel het in het begin vaak even zoeken is, word je steeds handiger in het vinden van alternatieven.


Gepubliceerd: 06-12-2023

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl