Plantaardig vs. dierlijk eiwitpoeder

Partnerbericht

Plantaardig vs. dierlijk eiwitpoeder: welke past het beste bij jouw doelen?

Eiwitpoeder is een populaire aanvulling op het reguliere voedingspatroon voor met name sporters. Maar ook mensen, die om andere redenen hun eiwitinname willen verhogen, grijpen steeds vaker naar eiwitpoeder. De keuze is echter reuze. Daarom vergelijken we in dit artikel plantaardig en dierlijk eiwitpoeder, zodat je makkelijker een keuze kunt maken voor het beste proteïne poeder voor jou.

Dierlijk eiwitpoeder

Volgens het voedingscentrum bevatten bijna alle voedingsmiddelen eiwit. Dierlijk eiwitpoeder wordt gewonnen uit melk. Het bevat alle essentiële aminozuren en wordt over het algemeen snel door het lichaam opgenomen. Vooral wei-eiwit is populair onder sporters. Dit stimuleert namelijk de spieropbouw en zorgt dat je sneller herstelt na inspanning.

Waar is dierlijk eiwitpoeder goed voor?

  • Wei-eiwit wordt over het algemeen snel opgenomen door het lichaam en stimuleert spierherstel direct na de inspanning. Dat geldt zowel voor krachtsporters als duursporters.
  • Caseïne-eiwit wordt langzamer afgebroken. Daardoor biedt het langer een constante toevoer van aminozuren. Dit is vooral geschikt voor spierbehoud, bijvoorbeeld bij gewichtsverlies of tijdens het slapen.
  • Collageen-eiwit ondersteunt de gewrichten, huid en ons bindweefsel. Dit type eiwit is minder geschikt voor spieropbouw.

Voor- en nadelen

Dierlijk eiwitpoeder is dus een hoogwaardige eiwitbron en bevat een compleet aminozuurprofiel. Het wordt bovendien snel opgenomen door het lichaam, waardoor het ideaal is voor spierherstel na het sporten. Studies tonen ook aan dat wei-eiwit effectief is voor spiergroei en -herstel. Tegelijkertijd is de keerzijde dat dierlijk eiwitpoeder lactose kan bevatten. Dat kan problemen geven bij lactose-intolerantie. Het is daarnaast niet heel duurzaam vanwege de impact van de veeteelt op het milieu. Dierlijk eiwitpoeder is bovendien niet geschikt voor veganisten.

Plantaardig eiwitpoeder

Plantaardig eiwitpoeder wordt gemaakt uit plantaardige bronnen zoals erwten, rijst, soja of hennep. Sommige plantaardige eiwitten hebben een minder compleet aminozuurprofiel dan dierlijke eiwitten. Deze worden daarom vaak samengevoegd om dit te compenseren.

Waar is plantaardig eiwitpoeder goed voor?

  • Erwteneiwit is rijk aan BCAA's. Dit ondersteunt de spieropbouw en herstel. Het wordt wel iets trager opgenomen door het lichaam dan wei.
  • Rijst-eiwit is goed verteerbaar en hypoallergeen. Dit eiwit mist echter lysine, wat een essentieel aminozuur is.
  • Soja-eiwit heeft een compleet aminozuurprofiel en lijkt qua effectiviteit het meest op dierlijk eiwit.
  • Hennep-eiwit bevat omega-vetzuren en vezels en is daarmee ideaal voor algemene gezondheid. Het is wel lager in essentiële aminozuren.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van plantaardig eiwitpoeder is dat het vegan en lactosevrij is. Daardoor is het geschikt voor mensen met een plantaardig dieet of lactose-intolerantie. Plantaardig eiwit is bovendien duurzamer. Daarnaast bevat plantaardig eiwit vaak extra vezels en micronutriënten, die dierlijk eiwit niet bevat. De keerzijde is dat plantaardig eiwit een minder compleet aminozuurprofiel kan hebben, afhankelijk van de bron. Daarnaast is het soms minder goed oplosbaar en korrelig van structuur. Tenslotte is de opname van sommige plantaardige eiwitten trager dan die van dierlijke eiwitten.

Ben je op zoek naar meer informatie, dan helpt consumed.nl met betrouwbare informatie over gezondheidsproductie, zoals eiwitpoeder.


Gepubliceerd: 04-04-2025

 © Voedingswaardetabel.nl