Bekkers en De Vries

Dit zou de titel kunnen zijn van een spannende misdaadserie op TV. Het betreft hier echter het duel tussen het familiebedrijf De Vries Snacks en Beckers Snacks (onderdeel van Wessanen) met als inzet de ‘uitvinding’ van de frika(n)del.

De frikadel
Begin jaren vijftig werd de frikadel in Nederland geïntroduceerd door Gerrit de Vries, een slager uit Dordrecht. Door een wijziging in de toenmalige Warenwet moest hij de receptuur van zijn populaire gehaktbal wijzigen. Hij voelde daar echter weinig voor en besloot niet de receptuur, maar de vorm te wijzigen en rolde de gehaktbal tot een langwerpig worstje. Daarop attent gemaakt noemde hij zijn nieuwe product naar het voorbeeld van de Duitse platte gehaktbal, de Frikadelle.

De fricandel
In de literatuur wordt de ‘frikadel’ al sinds de 16e eeuw beschreven in vele kookboeken als een in boter gebakken worstje van kalfsvlees, brood en kruiden. De Brabantse slager Jan Bekkers (Hij veranderde zijn naam in Beckers om eerder in het telefoonboek gevonden te worden dan zijn concurrent Koos Bekkers) verbeterde de receptuur en productiewijze. Hij maakte van de oorspronkelijk frikadel een gladde worstvormige snack van fijngemalen vlees, meel en kruiden. Een belangrijke aanpassing in de productie van de fricandel was deze te garen (wellen) in een bak met water van 80 °C. Hierdoor ontstaat een goede binding tussen de vleeseiwitten en het vleesvocht en valt de fricandel niet uit elkaar bij het frituren. Hij noemde zijn product ter onderscheid van de frikadel uit Dordrecht fricandel.

Trends
Gezonde snacks laten al jaren stijgende verkoopcijfers zien, terwijl traditionele snacks juist steeds meer terrein verliezen. Ondanks de vele trends in innovatieve snacks en tussendoortjes waarbij fabrikanten over elkaar heen buitelen om de gezondheid van hun snack aan te prijzen staat de frikandel al tientallen jaren nummer 1 in de snack top tien met consumptiecijfers van ruim 500 miljoen stuks per jaar.

Auteur

Gepubliceerd: 01-04-2011

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl