Energiedranken

Wat moeten we er mee en wat is het precies? Eigenlijk is het gewoon een suikerrijke frisdrank waar een aantal ‘pep’-middelen aan zijn toegevoegd, zoals cafeïne, taurine, guarana-extract en glucurono-lacton. Daarvan zijn taurine en glucurono-lacton bekend om hun oppeppende effect. Guarana-extract wordt toegevoegd om het effect van cafeïne te versterken, terwijl de stof zelf ook cafeïne en aanverwante stoffen bevat. B-vitamines worden toegevoegd om de drank een gezond imago te geven. B-vitamines zijn belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren. Sommige energiedranken bevatten een hoog gehalte vitamine B6 dat belangrijke bijwerkingen kan geven zoals spierkramp.

Het is de meest populaire drank bij de middelbare schooljeugd. Er wordt een imago van stoer uitgestraald in de reclamecampagnes die zich voornamelijk richten op jonge consumenten. Het is niet voor niks dat Red Bull een belangrijke sponsor is van de autosport met onze nationale held Max Verstappen als belangrijk uithangbord. Door de grote hoeveelheid suiker (± 7 klontjes suiker = 25g/blikje) en cafeïne krijg je er energie van. Het cafeïnegehalte is met 80mg per blikje vergelijkbaar met een kopje koffie, maar nog altijd 4x zoveel als een glas cola. Het ‘oppep’-effect is heftig, maar van korte duur, precies wat de drankenindustrie wil. Het blijft dan ook niet vaak bij  1 blikje, maar het worden er al gauw 2 of 3 per dag.

Wat zegt de wet.

In de warenwet staat dat frisdrank niet meer dan 350mg cafeïne/l mag bevatten, d.w.z. dat een blikje energiedrank niet meer dan 88mg cafeïne mag bevatten, waarmee een blikje energiedrank met 80mg/blikje dus precies aan de wet voldoet. Voor jonge kinderen vanaf 12 jaar is het advies echter maximaal 85mg per dag. Volgens de warenwet moet op dranken met een gehalte van meer dan 150mg cafeïne/l het gehalte worden vermeld met de waarschuwing: "hoog cafeïnegehalte, niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven".

Een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Vele organisaties, zoals het Voedingscentrum, De Ned. Vereniging van kindergeneeskunde, het ministerie van WVS en de GGD pleitten voor actie. We zouden een aantal dingen kunnen doen:
  • Een verbod op de verkoop aan kinderen beneden de 18 net als bij alcohol op scholen en sportverenigingen.
  • Toetsing door de STER van de reclamecampagnes door de drankenfabrikanten met een verplichte waarschuwing zoals bij alcohol en sigaretten.
  • Betere informatie door scholen, sportverenigingen en ouders door jongeren te wijzen op de risico’s van overmatig gebruik.

De wetenschappelijke literatuur spreekt bij regelmatig en langdurig gebruik dan van risico’s als diabetis type2, tandcariës, slaapproblemen, hartritmestoringen en uitdrogingsverschijnselen. Bovendien werkt het bij een consumptie van 3 blikjes of meer mogelijk verslavend.

Auteur

Gepubliceerd: 10-10-2018

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Roger van der Voort   21-03-2019 10:18:09
Dit cijfer is de uitkomst van een onderzoek onder 1200 consumenten. Zie ook onderzoekswaarde.

 © Voedingswaardetabel.nl