''An egg a day is okay''

"Het eten van een ei per dag is goed voor de gezondheid van de mens", zo stelde professor Donald J. McNamara tijdens het symposium "Gezonder met eieren" afgelopen januari in het Evoluon Conference Center te Eindhoven. Op basis van welke feiten durfde de professor dit zo stellig te beweren, terwijl we toch zijn opgevoed met het feit dat eieren vanwege het hoge cholesterolgehalte slecht zouden zijn.

Het advies van de Nederlandse Hartstichting om niet meer dan 3 eieren per week te eten is volgens de wetenschappers van het Amerikaanse Egg Nutrition Center achterhaald.
Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het eten van één ei per dag de verhouding tussen "goed" en "slecht" cholesterol (oftewel HDL-cholesterol en LDL-cholesterol, zie ook de rubriek "Probleem van de week" over cholesterol) in het bloed niet wijzigt. Daarnaast blijkt dat het cholesterol dat uit de voeding, dus ook uit een ei, wordt opgenomen, slechts een zeer gering effect heeft op de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Op basis van dit onderzoek en de aanwezigheid van andere voor de voedingswaarde belangrijke stoffen heeft de Amerikaanse Heart Association reeds nieuwe richtlijnen uitgegeven waarin staat dat één ei per dag is toegestaan.
Vandaar de leuze: "An egg a day is okay".

Uit voedingswaarde oogpunt is een ei een zeer gezond voedingsmiddel. Het bevat maar liefst 1 % vitamines (A, B1, B2, D en E) en de mineralen ijzer, calcium, natrium en fosfor. Daarnaast bevat het de stoffen choline en luteïne.
Choline, dat vooral in de dooier voorkomt, speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van een stof belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel. Deze stof kan onder meer helpen de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, speelt deze stof een rol bij een goede ontwikkeling van de hersenen van baby's. Eieren zijn een belangrijke voedingsbron van choline.
Luteïne voorkomt het verslappen van de spieren, waaronder bijvoorbeeld de hartspieren. Resultaten van onderzoek laten zien dat de kans op een hartaanval bij een hoge eiconsumptie beduidend lager ligt in vergelijking met een zeer lage tot geen eiconsumptie.

Een ei kan dus met recht een uitstekend voedingsmiddel worden genoemd, vanwege de voedingswaarde, de lage prijs en het bereidingsgemak. Een ei is puur natuur.

Enkele eifeiten:

  • Er zijn bijna evenveel leghennen (5 miljard) als mensen op de wereld.
  • Net als de meeste mensen wonen de meeste daarvan, ruim 800 miljoen, in China.
  • In Nederland wonen 30 miljoen leghennen, die jaarlijks 10 miljard eieren leggen. De meeste van deze eieren worden geëxporteerd. Dat maakt van Nederland de grootste ei-exporteur ter wereld.
  • Niet in China, maar in Japan worden de meeste eieren per jaar per hoofd van de bevolking gegeten nml. 331, Mexico is een goede tweede met 321, de VS met 258 en in Nederland worden 184 eieren per persoon per jaar verorberd.

Bron: VMT, februari 2003

Auteur

Gepubliceerd: 19-05-2005

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl