Vers
Dikke van Dale zegt over vers: nieuw, fris, pas gegroeid, pas uitgekomen, pas geslacht, pas gevangen, pas gebakken, pas geplukt, pas gemolken, pas.….enz. Dit allemaal als tegenstelling tegenover geconserveerd of bevroren. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt graag het woord vers om daarmee een bepaalde uitstraling bij de consument teweeg te brengen. Vers wordt geassocieerd met goede kwaliteit, gezond en lekker. Alles wat uit de keuken komt van de voedingsmiddelenindustrie is volgens bovenstaande definitie echter alles behalve vers.
Hoe vers is vers?
Toch spreken we van dagverse melk voor het pak gepasteuriseerde melk uit de melkfabriek, van verse vis die een week geleden ergens ver weg op de oceaan is gevangen, schoongemaakt, gefileerd en ingevroren en koelverse kant-en-klaar maaltijden, waarin vele ingevroren ingrediënten zijn verwerkt. Het woord vers is duidelijk aan inflatie onderhevig en ook de warenwet geeft geen duidelijke definitie van vers, daarmee de voedingsmiddelenindustrie de kans gevend met het woord te spelen zonder dat er direct van misleiding sprake is.
Houdbaarheid
Het probleem van vers is de houdbaarheid, vers bederft snel. Hygiëne en koeling zijn de sleutelwoorden om verse waren vers te houden. Tussen 2 – 4 °C is beter dan beneden de 7 °C. Hoe dichter de temperatuur van de koelvitrine bij nul des te langer blijven de daar opgeslagen en uitgestalde waren vers. Vroeger kwam de beste garantie voor vers van de warme bakker, de groenteboer of de slager. Het brood werd ’s nachts door de bakker zelf gebakken, de groente voor dag en dauw ingekocht op de veiling en het halve varken rechtstreeks betrokken van de slachterij.
Tijden zijn veranderd ook bij de verswinkel en de voedingsmiddelenindustrie wordt deze achterstand snel ingehaald. De groentesnijderij betrekt zijn producten direct van de teler en deze zijn na twintig minuten verwerkt tot een gewassen en gesneden groentepakket. Door de verbeterde logistiek ligt dit pakket de volgende dag in de schappen van de supermarkt. Vers in de juiste betekenis van het woord moet het uithangbord zijn van de verswinkel.
Auteur
Frans M. de Jong
Gepubliceerd: 20-04-2025
Meer nieuws
Gerelateerde onderwerpen
- Wat is de voedingswaarde van verse friet?
- Kant en klare maaltijden in een gezonde levensstijl
- Vis, een uitstekende vleesvervanger
- 3 tips om jouw voedsel langer te bewaren
- 6 hygiëneregels voor de keuken van je restaurant
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.