Gezonder eten, is de schoollunch een oplossing?

Partnerbericht

Om kinderen te leren wat gezond eten is, kan het een goede stap zijn om in ieder geval op school tussen de middag een gezonde lunch aan te bieden. Hoe organiseer je dat en wie gaat dat betalen?

Daar gaan ze, met volgepakte rugzakken naar school. Zeker basisschoolkinderen hebben een lunchbox in hun tas zitten. Voor tussen de middag en in de ochtendpauze. Wat zit daar eigenlijk in?

De Universiteit van Wageningen deed een jaar geleden onderzoek of een gezonde schoollunch haalbaar is zodat dat broodbakje niet eens meer mee hoeft.

Sommige kinderen hebben zelfs niets mee

Allereerst maar eens kijken naar wat kinderen meekrijgen van thuis in hun Eastpak rugzak (heel populair onder basisschool kids). Bruine boterhammen met kaas of boterhamworst, hagelslag en vlokken. Wraps met pasta. Een ander krijgt witbrood met chocopasta mee en sommige kinderen zelfs niets.

Daarom pleit de universiteit voor die schoollunch zodat alle kinderen een gezonde lunch voorgeschoteld kunnen krijgen. Maar is dit wel haalbaar?

Ingewikkeld om scholen in het hele land gebruik te laten maken van een gezonde lunch

Wat is eigenlijk een gezonde lunch? In ieder geval een lunch met volkorenbrood en hartig beleg en veel groenten. Onderzoekers gaan vervolgens kijken wat het effect van deze gezonde lunch op de kinderen is.

Vorig jaar werd er al gesteggeld over wie zo’n lunch gaat betalen als alle kinderen zo’n schoollunch krijgen. Gaat de overheid het betalen of de ouders, of misschien gezamenlijk? Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, een informatiepunt voor ouders van schoolgaande kinderen, heeft nog heel veel vragen bij het onderzoek. "Natuurlijk zou het mooi zijn als de onderzoeksresultaten positief zouden uitpakken en kinderen daadwerkelijk meer groenten gaan eten. Maar het is behoorlijk ingewikkeld om er voor te zorgen dat scholen in het hele land gebruik maken van een gezonde schoollunch." Zo schreef RTL nieuws vorig jaar.

Volgens betrokkenen is er nog een lange weg te gaan. Eerst worden de resultaten van het onderzoek afgewacht, met de hoop dat kinderen die op school een gezonde lunch krijgen, daadwerkelijk ook gezonder gaan eten. Het onderzoek naar de gezonde schoollunch duurt in totaal drie jaar. Volgend jaar dus meer hierover.

Het is aan de ouders om een gezonde lunch mee te geven

Hoe pakken we het tot die tijd aan? Dan is het toch aan de ouders gelegen om een gezonde lunch mee te geven. Veelal zal dat neerkomen op gezonde boterhammen, maar er is meer. Varieer eens door crackers mee te geven met het beleg in een apart bakje. Of een bakje yoghurt met fruit. En wat te denken van pannenkoeken. Gewoon in een plastic bakje. Een wrap meegeven lijkt al iets meer ingeburgerd, maar beleg deze niet met chocopasta. Liever met paprika, hummus, groenten en dergelijke.

Al deze bakjes passen prima in bijvoorbeeld een mooie Eastpak rugzak zwart. Als je er een dagelijkse gewoonte van maakt om deze te vullen met lekkere en gezonde lunchgerechten, draagt je kind deze met plezier naar school.

Tips voor een lekkere gezonde lunch

  • Gebruik in ieder geval een goed sluitende lunchbox
  • Heel lekker: pindakaas (zonder suiker) of notenpasta op brood, of belegd met plakjes komkommer, heerlijk fris en heel gezond
  • vraag eens of er op school de mogelijkheid bestaat de lunch in een koelkast te bewaren. Dat schept meer mogelijkheden. In ieder geval kun je boterhammen met kaas de nacht ervoor in de vriezer leggen. Tegen lunchtijd ontdooid en de kaas ook lekker fris.
  • Kinderen zijn vaak gek op banaan. Rol eens een boterham plat en doe er een hele banaan op. Dan weer oprollen en in stukjes in de lunchbox. Kan ook met een beetje pindakaas er nog tussen.
  • Wel eens gedacht aan een volkoren bagel in plaats van de standaard boterham?
  • Gebruik je ‘gezonde’ verstand en je creativiteit bij het meegeven van een gezonde lunch

Gepubliceerd: 29-08-2019

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl