Vergoeding vanuit zorgverzekering voor hulp bij afvallen

Partnerbericht

Overgewicht kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo brengt het allerlei gezondheidsrisico's met zich mee, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Wanneer men last heeft van overgewicht, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Vanuit de zorgverzekering kunnen mensen op verschillende manieren hulp krijgen bij het afvallen.

Gevolgen overgewicht

Overgewicht komt in Nederland helaas veel voor. Maar liefst 49% van de Nederlanders is te zwaar. Er is sprake van obesitas als jouw Body Mass Index (BMI) hoger is dan 30. Extreem overgewicht (obesitas) kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten, zoals hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes type 2), kanker, slaapstoornissen en psychische klachten. De overheid heeft vanwege deze redenen besloten om in te grijpen. Daarom wordt hulp bij het afvallen sinds 2019 vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering. Door mensen te helpen om gezonder te eten én te bewegen hoopt de overheid deze problemen te voorkomen.

Huisarts, diëtist en gewichtsconsulent

Heb jij overgewicht en wil je graag afvallen? Dan is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Dit consult wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De huisarts kan samen met jou een behandelplan maken waardoor je verantwoord kunt afvallen. Meestal verwijst de huisarts je door naar een diëtist. Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding bij ziekte en gezondheid. Deze helpt je met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. De hulp van een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt vanuit de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar krijg je een vergoeding. Mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30 kunnen ook terecht bij een gewichtsconsulent. Meestal wordt deze zorg alleen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Patiënten met extreem overgewicht en volwassenen met obesitas komen in aanmerking voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Om aan dit programma deel te nemen, moet de patiënt doorverwezen zijn door de huisarts. Het programma richt zich op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl. De focus ligt op gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Het programma duurt 24 maanden en bestaat uit een begeleidingsfase en een onderhoudsfase. Vanaf 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie vergoed vanuit de basisverzekering.

Gezondheidscursussen

Tot slot bestaan er verschillende cursussen die gericht zijn op het bevorderen van jouw gezondheid en waarbij je leert om af te vallen. Deze cursussen worden meestal niet vergoed uit de basisverzekering van de zorgverzekering, maar soms wel door de aanvullende zorgverzekering. Twee voorbeelden van programma's die vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn Weight Watchers en Happy Weight Personal. Je kunt het beste zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke zorgverzekeraar het beste bij je past als je hulp nodig hebt om af te vallen.


Gepubliceerd: 24-06-2020

Meer nieuws

Reactie plaatsen

Naam:

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.

 © Voedingswaardetabel.nl