Het eiland Kreta en gezonde voeding
Dat Omega-3-vetzuren steeds meer in de belangstelling staan van artsen, voedingskundigen blijkt wel uit de gestaag groeiende reeks publicaties. Ook de voedingsmiddelenindustrie volgt de discussie aandachtig en draagt zijn steentje bij getuige het door het Nederlands Visbureau in samenwerking met De Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum georganiseerde symposium: "Vis(vetzuren) voor hoofd en hart" van 18 februari j.l.
Het belang werd als eerste onderkend bij de studie van de traditionele voeding van de bewoners van het Griekse eiland Kreta, een voedingswijze die stamt van 4000 v.C. en tot op het moment van vandaag bij de autochtone bewoners vrijwel onveranderd is gebleven. De voeding van de bewoners van Kreta werd voor het eerst opgemerkt toen een uitgebreid medisch onderzoek in de jaren zestig over een periode vijftien jaar aan het licht bracht dat de mannen van Kreta gezonder waren dan alle andere mannen over de gehele wereld.
Er waren wereldwijd 12.000 mannen bij het onderzoek betrokken uit 7 landen (vaste land Griekenland, Itali?, Nederland, Finland, voormalig Joegoslavië, Japan en de Verenigde Staten). Het verschil in gezondheid tussen de mannen van Kreta en de overige mannen was opmerkelijk. Vergeleken met de Amerikanen was hun kankersterfte bijvoorbeeld de helft en hart- en vaatziekten was zelfs 95 % minder (Het kwam nagenoeg niet voor). Vergeleken met de Japanners was het algemeen sterftecijfer de helft, terwijl de voeding van de Kretenzers gemiddeld driemaal zoveel vet bevatte dan die van de Japanners.
Eenzelfde resultaat werd gezien in vergelijking met de Italiaanse mannen, terwijl beide groepen mannen een mediterrane voedingsstijl hadden, die rijk was aan vis, olijfolie, peulvruchten, groente en fruit. Destijds was men niet in staat de reden daarvan vast te stellen. Pas twee decennia later ontdekte men de vermoedelijke reden. De traditionele voeding van de bewoners van Kreta verschilde in die zin van die van de Italianen, dat de groente hoofdzakelijk bestond uit bladgroenten en in het wild groeiende planten (o.a. postelein) en juist deze groenten bleken naar verhouding grote hoeveelheden Omega-3-vetzuren te bevatten. Op deze manier kregen zij een voeding binnen met een gunstige verhouding tussen de diverse essenti?le vetzuren, dat wil zeggen rijk aan vetten met veel omega-3-vetzuren en minder vetten met omega-6-vetzuren, verzadigde vetzuren en transvetzuren.
Rijk aan vetten met een hoog gehalte aan Omega-3-vetzuren zijn vette vis (zalm, tonijn, forel, haring en makreel), walnoten en bladgroenten. Ook de eieren van buiten scharrelende (hobby)kippen bevatten een hoog gehalte aan Omega-3-vetzuren, omdat ze veel gras en groene planten ('onkruid') eten in tegenstelling tot de eieren van kippen uit de legbatterij die met commercieel mengvoer worden gevoerd.
Auteur
Frans M. de Jong
Gepubliceerd: 26-05-2005
Meer nieuws
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Log in en ben de eerste die kan reageren op dit nieuwsbericht.